Linkovi

Rice: Vjerujemo u partnerstvo s EU


Americka državna tajnica Condoleezza Rice izrazila je povjerenje u americko partnerstvo s Europskom unijom, unatoc zabrinutosti oko novog europskog ustava. Gospoda Rice je, nakon sastanka s dužnosnicima Europske unije posvecenom dolazecem summitu u Bijeloj kuci 20. lipnja, kazala da europski celnici moraju sami odluciti kako krenuti dalje.

"Snažna i ujedinjena Europa, koja je sposobna biti globalni partner Sjedinjenim Državama, samo ce pojacati snage koje se bore za demokraciju, slobodu i blagostanje diljem svijeta.…Takoder vjerujemo da Europa koja je okrenuta drugima, a ne samoj sebi, koja nudi europsku perspektivu i europsku buducnost svim demokratskim zemljama u Europi izuzetno važna za dovršenje europske integracije, što ukljucuje i Tursku, " kazala je.

Gospoda Rice je dodala da Sjedinjene Države zajedno s Europskom unijom i NATO-m osiguravaju stabilne temelje transatlantskih odnosa, koji, kako je kazala, predstavljaju inicijativu za zemlje koje izlaze iz krize ili ratnih sukoba, poput zemalja jugoistocne Europe.

Povjerenica Europske unije za medunarodne odnose Benita Ferrero-Waldner ustvrdila je da francusko i nizozemsko "ne" nece utjecati na vanjsku politiku Unije. "Ishodi referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj su realni i ozbiljni koraci unazad. No, mi nastavljamo s našim poslom i ništa nas nece sprijeciti da nastavimo obavljati važne poslove u suradnji sa Sjedinjenim Državama," kazala je.

Slicno uvjerenje izrazio je i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, cija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom. "Europska je unija i dalje sposobna igrati svoju ulogu na domacoj i na svjetskoj sceni," rekao je Asselborn, koji je izrazio optimizam po pitanju sljedeceg referenduma o europskom ustavu, koji se treba održati 10. srpnja u njegovoj zemlji, izrazivši nadu da ce luksemburški glasaci zaustaviti -kako je rekao – ovaj negativni trend.

XS
SM
MD
LG