Linkovi

Skupina kongresmena traži rok za povlačenje iz Iraka


Bijela kuća je priopćila da će se predsjednik Bush – kako je rečeno – posebno koncentrirati na dva prioriteta – gospodarstvo i Irak. Više od dvije godine nakon što je američka vojska svrgnula režim Saddama Husseina u Iraku, stavovi američke javnosti o tome koliko bi Amerika trebala ostati u Iraku kao da se mijenjaju.

Dvostranačka skupina zakonodavaca predložila je rezoluciju u kojoj se predsjednika Busha poziva da postavi vremenske okvire za povlačenje američkih snaga iz Iraka. Kongresmen Dennis Kucinich kazao je da je došlo vrijeme da se američki angažman u Iraku počne privoditi kraju. "Naše partnerstvo odražava promjenu raspoloženja u Kongresu, izazvanu svakodnevnim vijestima o vojnicima koji su poginuli u ratu kojem se ne nazire kraj. Naš prijedlog kaže sve. Tražimo od našeg vrhovnog zapovjednika, našeg predsjednika da sastavi plan o vraćanju naših vojnika kući, o prijenosu odgovornosti na izabranu iračku vladu i o okončanju našeg vojnog angažmana u Iraku," kazao je Kucinich.

Republikanski kongresmen Walter Jones, koji je ranije podržavao rat u Iraku, izjavio je da su se stavovi o američkim snagama u Iraku promijenili. "Nakon 1.700 mrtvih i preko 12.000 ranjenih vojnika, te potrošenih 200 milijardi dolara, vjerujemo da je došao trenutak da održimo ovu debatu o našoj rezoluciji," izjavio je kongresmen Jones.

U rezoluciji koju predlažu zakonodavci predsjedniku Bushu postavljen je 1. listopad sljedeće godine kao rok u kojem mora početi povlačiti američke snage iz Iraka. Nekoliko nedavnih anketa pokazuje da 60 posto Amerikanaca smatra da bi se američke snage trebale početi povlačiti iz Iraka. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan iznio je drugačiji stav. "Predsjednik želi da se naši vojnici uskoro vrate kući, ali njihovoj službi i njihovim žrtvama ćemo najbolje odati priznanje ukoliko dovršimo našu misiju. Irak je od kritične važnosti za pobjedu u ratu protiv terorizma i za našu dugoročnu sigurnost na domaćem planu. Slobodni Irak pomoći će u transformaciji jednog opasnog dijela svijeta," izjavio je McClellan.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je Amerikance da podrže napore u Iraku strpljenjem i darežljivošću koje su iskazali i ranije. "Ovo nije lako. Svi znaju da je američki narod pozvan da podrži složen i težak zadatak, odnosno da podrži našu pomoć Iračanima da svrgnu diktatora i zatim stvore ujedinjenu i održivu demokratsku državu," kazala je državna tajnica.

Administracija je priopćila da postavljanje rokova za povlačenje predstavlja opasnu poruku. To je kazao i glasnogovornik Pentagona Lawrence Di Rita: "Postavljati rokove ili tražiti da se postave rokovi – kao što je rekao predsjednik – znači samo poticati pobunjenike da čekaju naš odlazak. Mislim da nitko ne raspolaže dovoljnim znanjem da bi mogao postaviti realan rok za povlačenje."

Administracija je priopćla da će američke snage trebati ostati u Iraku sve dok nova iračka vlada ne bude u stanju sama jamčiti sigurnost u zemlji.

XS
SM
MD
LG