Linkovi

Hollywood prolazi kroz 'vjersko preobraćenje'


Hollywood izgleda prolazi kroz vjersko preobraćenje. Zabavna industrija ovih dana puna je knjiga, filmova i televizijskih emisija koje imaju neku duhovnu priču ili likove iz kršćanskog miljea. Trend je započeo prije više od deset godina s nekoliko poznatih serijala. Međutim, kako javlja Maura Farrelly, tek se prije nekih godinu dana intenzivirala nazočnost vjere u industriji zabave.

Nisu sve hollywoodske produkcije s vjerskom temom naišle na dobar prijem vjerske zajednice. Primjer neuspjeha bila je serija "Otkrivenje" televizijske mreže NBC. Scenarij se trebao crpiti iz biblijske Knjige otkrivenja koja opisuje burno razdoblje koje će, kako vjeruju kršćani, prethoditi drugom dolasku Krista. Prvu epizodu serije gledalo je 15 i pol milijuna Amerikanaca, no scenarij se uskoro našao na udaru kršćanskih čelnika koji su kazali da je netočan i prenapuhan. U trenutku emitiranja posljednje epizode seriju je gledalo manje od sedam milijuna ljudi.

Tu je, zatim, film Ridleya Scotta, "Kraljevstvo nebesko", film o križarima, osjetljivom pitanju koje bi, kako se boje neki, moglo uvrijediti muslimane diljem svijeta. No taj film naišao je na pohvale Vijeća za američko-islamske odnose i unatoč nekim manjkavostima na koje su upozorili povjesničari, "Kraljevstvo nebesko" dobro je prošlo na kino-blagajnama.

Nameće se pitanje što potiče ovu poplavu vjere u zabavnoj industriji?

"Vjerujem da je zanimanje oduvijek postojalo, ali ne i proizvod. Kad je neki proizvod u industriji zabave veoma uspješan onda taj uspjeh rađa daljnje uspjehe" - tvrdi Jane Riess, urednica za recenzije vjerskih knjiga pri časopisu Publisher's Weekly. Ona kaže da je izdavačka djelatnost u prošlom desetljeću počela prepoznavati da je "kršćansko tržište" u Sjedinjenim Državama veliko, pogotovo nakon uspjeha serija knjiga "Left Behind - Ostavljeni". Te su knjige fiktivna svjedočanstva o drugom pojavljivanju Krista i do sada ih je prodano 16 milijuna primjeraka.

No, kako kaže Jane Riees, Hollywood je tek prošle godine uočio potencijal kršćanskog tržita. Tome je pridonio uspjeh filma "Pasija", filma za kojeg je bilo teško pronaći distributera. "Hollywood je odbijao taj film zato što je usko katolički i nasilan, a to se smatralo problemom za njegov potencijalni uspjeh. Međutim Mel Gibson je krčio novi put, a to nije nimalo lako. Naravno, sada kada je on uspio, odjednom bi se svi htjeli priključiti tom trendu."

Ona dodaje da taj trend postaje sve više vjerski. Naime, industrija zabave ranije je izbjegavala govoriti o konkretnom vjerskoj podlozi fabule ili pojedinih likova. Međutim, danas kada čak i televizijska serija "Zapadno krilo" ima za glavni lik pobožnog predsjednika katoličke vjere, Jana Riess kaže da će Amerikanci vidjeti drugačiji trend. Hollywood, nastavlja ona, "treba i pisce koji su privlačni sekularnoj matici, ali i pisce koji poznaju vjeru".

No, kao što su otkrili producenti serije "Otkrivenje", nije dovoljno spomenuti Isusa u scenariju. Morate imati priču koja se uklapa u vjerska učenja i tu dolaze do izražaja organizacije poput "Act One" koja drži seminare za scenariste koje u njihovom radu posebnu inspirira vjera. Cilj je - napisati zabavne i tražene scenarije. Chris Riley, direktor odjela za pisanje scenarija, kaže: "Neki naši studenti i predavači nadaju se da će stvoriti likove koji su kršćani kao i mnogi gledatelji, ali koji se ponašaju kao stvarni ljudi, a ne propagandisti kršćanstva.

Chris Riley kaže da je upravo u tome ključ uspjeha. On dodaje da "kršćansko tržište" možda jest veliko, ali je i slojevito, te da bi bilo pogrešno misliti da bi se lik koji je kršćanin automatski trebao svidjeti kršćanskom gledateljstvu. Scenariji koji su skloni propovijedanju i jednodimenzionalni likovi nisu zabavni i vjerojatno neće uspjeti - upozorava Riley. A na kraju krajeva, Hollywood je ipak najviše zainteresiran za novac koji industrija zabave može donijeti.

XS
SM
MD
LG