Linkovi

Kontroverza oko novog filma u režiji Mela Gibsona - 2003-08-11


Oskarovac Mel Gibson do sada se u svojoj karijeri pokazao podjednako uspješan i ispred kamere i iza nje. Stoga nije ni čudo da neprestano privlači pažnju. No, u zadnje vrijeme, pažnja koju privlači nije posebno dobrodošla. Naime, njegov najnoviji projekt – film o Isusu Kristu – izazvao je zabrinutost istaknutih židovskih i katoličkih velikodostojnika.

Novi film koji režira Mel Gibson nazvan je "Muka Isusova" i prati posljednje sate života Isusa Krista. Kršćani vjeruju da je Krist prije raspeća prošao kroz velike tjelesne i duševne boli. Dramatizacija njegovih muka ima dugu tradiciju u kršćanstvu. Gibsonov film pridružit će se nizu drugih djela o muci Kristovoj, od kojih najranija sežu u daleko 13-to stoljeće, kada su se kršćani počeli posebno zanimati za ljudske osobine Spasitelja. U to doba počeo je jačati i anti-semitizam. Stotinama godina netrpeljivost prema Židovima odražavala se u raznim adaptacijama Svetog pisma, koje su postale poznate kao djela o muci Isusovoj. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih je Liga za borbu protiv klevete, organizacija za građanska prava Židova, zabrinuta zbog novog filma Mela Gibsona. Prema Kenu Jacobsonu, zamjeniku direktora, članovima Lige nije se posebno svidio scenarij filma, jer oni smatraju da se u scenariju previše pažnje pridaje ulozi Židova, a premalo – ulozi Rimljana.

Gospodin Jacobson govori o ulozi Židova ne samo u Kristovom raspeću, već i ponižavanju koje je proživio prije smrti. Katolička je crkva stoljećima poučavala vjernike da su Židovi djelomice odgovorni za Kristovo raspeće. Tek je Drugi vatikanski koncil sredinom šezdesetih godina odbacio ovakvu interpretaciju Biblije. Ken Jacobson objašnjava da je otada napravljen znatan napredak na pomirenju Židova i katolika. Ipak, nisu svi katolici prihvatili zaključke Drugog vatikanskog koncila. Marginalna skupina tzv. "tradicionalističkih katolika" odbacila je te zaključke. Jedan od članova ove skupine je – i sam Mel Gibson.

JACOBSON: "Gibson se sam naziva "tradicionalističkim katolikom".Takav opis podrazumijeva i oštro neslaganje s nekim stavovima moderne Crkve, uključujući i novi odnos prema Židovima u posljednjih 35 godina."

Prema procjenama, u Sjedinjenim Državama ima 100.000 tradicionalističkih katolika. Oni čine manje od jedan posto američkih katolika, no jedan od nautjecajnijih članova ove skupine je Hutton Gibson, otac Mela Gibsona. Hutton Gibson, koji živi u Teksasu, objavio je knjigu u kojoj svakog papu nakon Drugog vatikanskog koncila naziva "neprijateljem katoličanstva" U nedavnom intervjuu za "New York Times Magazine" Hutton Gibson je također odbacio podatak da je u Holokaustu stradalo do šest milijuna Židova. Takve su izjave navele američku Biskupsku konferenciju da angažira skupinu stručnjaka koji su preispitali preliminirani scenarij filma Mela Gibsona. Stručnjaci su također zaključili da scenarij preuveličava ulogu Židova u Kristovoj smrti, te da tako krši moderna katolička učenja o tome. Gibson je u pismenoj izjavi kazao da njegov film nije anti-semitski, te da mu cilj inspirirati, a ne vrijeđati ljude. Svećenik Kevin Ashe, redatelj drame o muci Isusovoj, koja se prikazuje svake godine na Uskrs u Union Cityu u New Jerseyu, kaže da bi Gibsonov scenarij trebao naglasiti da je i sam Isus bio Židov. Prema njegovim riječima, i iz komada koji on svake godine postavlja na scenu, uklonjeni su mnogi dijelovi iz dvadesetih i tridesetih godina, koji su Židove prikazivali kao krvoločne. Kevin Ashe dodaje da je važno da kršćani ne okrivljuju Židove za smrt Spasitelja, jer time gube iz vida osnovnu poruku kršćanstva: "Isus je umro za grijehe svih ljudskih bića. To je dio naše kršćanske duhovnosti. Sudjelujemo u Kristovom raspeću zbog naših vlastitih slabosti. To se potpuno gubi u dramatizaciji u kojoj Židovi postaju krivi za sve."

Liga za borbu protiv klevete zatražila je da vidi i konačnu verziju Gibsonovog filma, koji, daleko prije premijere, i dalje privlači pažnju kako kritičara, tako i poklonika.

XS
SM
MD
LG