Linkovi

Washington Post: Nova strategija SAD za Kosovo i BiH


"Nakon što je, uglavnom, ignorirala pogoršanje situacije na Balkanu od kada je predsjednik Bush bio izabran 2000. godine, njegova administracija se sada odlučila za novu strategiju kojoj je cilj konačna odluka o tome hoće li Kosovo postati u potpunosti neovisno od Srbije" - objavljuje današnji Washington Post pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.

Prema istim izvorima Washington je sada odlučan riješiti glavna pitanja u Bosni i na Kosovu. Prema tom planu, kojeg će podtajnik u State Departmentu, Nicholas Burns objaviti na kongresnom svjedočenju sutra pažljivo je izrađen kroz intezivne razgovore s Ujedinjenim narodima i Europskom unijom.

Navodno će Ujedinjeni narodi imenovati norveškog veleposlanika u NATO savezu na mjesto čovjeka koji će voditi razgovore oko toga je li Kosovo spremno za konačno rješenje ili ne. Nakon toga svjetska bi organizacija trebala sponzorirati medjunarodne pregovore o tome treba li Kosovo ostati u sastavu Srbije ili postati neovisno, a u opciji je i varijanta Kosova kao "hibridne države".

Američka administracija će, objavljuje Washington Post, kombinirati kosovsko pitanje s pritiskom na Srbiju, da ukoliko želi normalne odnose s NATO savezom i Sjedinjenim Državama, sve ovisi hvatanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Američka vlada se sprema i službeno obilježiti 10-tu godinu od masakra u Srebrenici za kojeg se u washingtonu kaže “…mi to nikada nećemo zaboraviti i srbijanska vlada mora poduzeti sljedeći korak, a to je uhvatiti Karadžića i Mladića, koji su najodgovorniji za srebreničke zločine. Beograd se mora sučeliti s tom činjenicom…” Ovu je inicijativu pozdravio Richard Holbrooke koji je često kritizirao Bushovu administraciju koja nije, kako kaže, “… nije imala nikakvu politiku prema Balkanu zato što ili nije razumjela ili nije cijenila da tu treba nešto učiniti…Mnogo je ljudi upozoravalo Bushovu vladu da bi situacija na Balaknu mogla biti pogoršana i oni sada, što mi je drago vidjeti, značajno preispituju svoju plitiku…” – ističe Holbrooke.

Podtajnik za politička pitanja u State Departmentu, Nicholas Burns, odlično poznaje situaciju na Balkanu, kao bivši američki veleposlanik u Grčkoj i u NATO savezu, a bio je ključni američki čovjek u obnovljenom interesu Bushove administracija za Kosovo. Washington Post navodi svoj izvor iz vlade koji kaže da Washington ne može predvidjeti kako će se odvijati ovaj višegodišnji proces te da se administracija neće zalagati ni za jednu od opcija.

Međutim, Richard Holbrooke je predvidio da bi se, eventualno, Crna Gora mogla otcijepiti od od Srbije i da bi Kosovo moglo postati nevisno, čime bi se, po njegovom mišljenju, postavili temelji da svih sedam dijelova bivše Jugoslavije krene putem ka Europskoj uniji, uz Sloveniju koja je članica.

XS
SM
MD
LG