Linkovi

Europski ustav podijelio Francusku


Francuzi se u nedjelju trebaju na referendumu izjasniti o predloženom Ustavu Europske unije. Kako iz Pariza izvješćuje Robert Daguillard, pristaše ustava kažu da će on olakšati donošenje odluka u Uniji i ojačati njenu ulogu na svjetskoj sceni, no protivnici strahuju da bi mogao oslabiti socijalnu sigurnosnu mrežu u Europi.

Najnovije ankete pokazuju da podrška za ustav Europske unije u francuskoj javnosti oscilira od neprihvaćanja do prihvaćanja, te da protivnike i pristaše ponekad dijeli svega 4 do 6 posto glasova.

Ustav predviđa pojednostavljivanje donošenja odluka u Uniji. Jean-Dominique Giuliani je predsjednik pariške Zaklade Robert Schuman, organizacije koja vodi kampanju za usvajanje europskog ustava. On kaže da su reforme potrebne, zbog proširenja Unije novim članicama. On također ističe da će ustav učiniti Uniju demokratskijom jačanjem ovlasti Europskog parlamenta.

Do sada je nekoliko zemalja usvojilo Ustav, no da bi stupio na snagu trebaju ga usvojiti sve zemlje članice Unije, što znači da bi njegovo odbacivanje samo u jednoj zemlji značilo njegov kraj. To objašnjava zašto je referendum u Francuskoj tako važan. Francuski predsjednik Jacques Chirac i čelnik oporbenih socijalista Francois Hollande podržavaju ustav Unije. Chirac tvrdi da će usvajanje Ustava dati Uniji veću važnost na svjetskoj sceni i da će je učiniti konkurentnijom u odnosu na Sjedinjene Države, te na nove sile Kinu, Indiju i Brazil.

U debati na francuskoj televiziji, predsjednik Jacques Chirac kazao je da bi ustav također zaštitio jaki francuski sustav socijalne zaštite. No protivnici ustava kategorično odbacuju njegove stavove. Bernard Cassen je počasni predsjednik organizacije ATTAC, koja se protivi eknomskoj globalizaciji i predloženom europskom ustavu. "Ustav neće adekvatno zaštititi prava radnika i otvorit će vrata neobuzdanom kapitalizmu" – tvrdi Cassen. No, Jean Dominique Giuliani iz Zaklade Robert Schuman kaže da je slobodna trgovina oduvijek predstavljala jezgro europske integracije. Slobodna trgovina je, kaže Giuliani, glavni razlog za aktualni prosperitet i ekonomsku snagu Unije.

U međuvremenu, konzervativci strahuju da bi usvajanje Ustava moglo dovesti do gubitka nacionalnog suvereniteta. Ustav stoga, nailazi na protivljenje i na lijevoj i na desnoj strani političkog spektra.

Neizvjesnost oko ishoda referenduma u Francuskoj navela je neke da se upitaju treba li prijedlog Ustava mijenjati, ukoliko ga neka zemlja odbaci. Chirac i njegova vlada inzistiraju da novih pregovora neće biti, ističući da bi odbacivanje ustava znatno oslabilo utjecaj Francuske u Europskoj uniji.

Ipak, Bernard Cassen odbacuje taj stav. On kaže da su Chirac i drugi pristaše Ustava u panici oko njegovog mogućeg odbacivanja i da bi upotrijebili bilo koji argument da osiguraju njegovo usvajanje. Za sada nije jasno što će se dogoditi s procesom europske integracije ukoliko Francuzi odbace europski ustav. No, promatrači se slažu da bi odbacivanje ustava predstavljalo težak politički udarac za predsjednika Chiraca.

XS
SM
MD
LG