Linkovi

Chertoff: Briga o sigurnosti zajednička Europi i Americi


"Harmonizirajmo naše sigurnosne metode kako bi SAD bile sigurnije," zatražio je na svom prvom službenom putu u inozemstvo američki tajnik za domovinsku sigurnost Michael Chertoff.

Zajednički sigurnosni standardi su ono oko čega se tek trebaju dogovoriti oba partnera. Ovi su standardi postali sastavnim dijelom sigurnosti nakon terorističkih udara na SAD, ali i akcija u Europi, poput Madrida – u čemu su se obje strane usuglasile, potvrdili su na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka predstavnici EU, povjerenik za pravosuđe, slobode i sigurnost Franco Frattini, predsjedavatelj Vijeća ministara pravosuđa Luc Frieden i njihov američki kolega Chertoff.

Razmotren je američki prijedlog stvaranje tzv. "sigurnosnih paketa" u kojima će biti ljudi ili dobra koji bi, uz odgovarajuće sigurnosne provjere, mogli brzo i bez problema prelaziti granice, naravno prije svega zadovoljivši sigurnosne zahtjeve poput biometrijskih podataka u putovnicama za ljude odnosno detaljnih testova tereta za robe. Efikasne kontrole tereta bitne su za što bržu cirkulaciju dobara i nesmetanu trgovinsku razmjenu. Tajna uspjeha je kompatibilnost sustava, istaknuli su sugovornici.

Detalji dogovora Chertoffa i EU sugovornika, kao i ranijih razgovora s predstavnicima Belgije, Nizozemske i NATO-saveza nisu objavljeni. Novinari u press centru Europske komisije zadovoljeni su informacijom da pregovori oko ukidanja viza za sve stanovnike EU, a ne samo građane nekih Unijinih članica dobro napreduju, kao i oni i uvođenju biometrijskih podataka u europske pasoše. Kako je poznato, američke su rokove za uvođenje biometrijskih podataka ispunile samo neke zemlje, te je europska strana zatražila ponovnu odgodu primjene te mjere.

XS
SM
MD
LG