Linkovi

U Americi godišnje nestane 800 tisuća djece


Skoro 800 tisuća djece svake godine nestane u Sjedinjenim Državama. I to su samo oni prijavljeni slučajevi. Neka djeca sama pobjegnu od kuće, neka se "izgube" na nekoliko sati ili dana. Medjutim, godišnje bude oteto preko 58 tisuća djece. Pošto je 25. svibnja Dan nestale djece u Americi eto povoda da se bavimo ovom temom:

Više od 98 posto od 58 tisuća slučajeva otmica djece u Sjedinjenim Državama ima sretan kraj i oteto dijete se sigurno spoji sa svojom obitelji. Najveći broj djece zapravo otme jedan od roditelja koji nema skrbništvo nad djetetom. Medjutim, više od stotinu djece, svake godine, otmu potpuno nepoznate osobe. Na zapadu Amerike, u saveznoj državi Idaho, dvoje djece je nestalo još prije jednog tjedna. Lokalni šerif Rocky Watson kaže: "Naša najveća briga u ovom trenutku je to što ne možemo pronaći djecu. Koristimo pse i spasilačke ekipe, a svi su policajci i pripadnici službi sigurnosti u našem području obaviješteni o potrazi."

Šerif Watson vjeruje da su nestala djeca bila očevici trostrukog ubojstva u njihovoj kući prije nego su nestala. Slučaj njihovog nestanka oglašen je diljem zemlje putem sustava upozoravanja poznatog kao Amber Alert, tako da se 9-godišnji Dylan i njegova godinu dana mladja sestra Shasta Groene traže na cijelom području Sjedinjenih Država.

Tracy Henke, koordinatorica AMBER sustava i pomoćnica ministra pravosuđa kaže: "Sada imamo sustav diljem Sjedinjenih Država koji omogućava da sve savezne države, gradovi i zajednice, policajci, svi koji gledaju televiziju ili slušaju radio – znaju da su djeca nestala. Preko tog sustava svaki pojedinac može dati potrebne informacije policiji o osobi za koju snage sigurnosti smatraju da je mogući otmičar."

Gospodja Henke kaže da su prva tri sata u potrazi za nestalom djecom – ključna: "da se oteto dijete spasi i pronadje živo često su sve manji s proticanjem vremena. Što više vremena prodje to su manji izgledi da pronadjemo nestalo dijete."

Ernie Allen, iz Nacionalnog Centra za nestalu i iskorištavanu djecu, kaže da je najbolji način da se neko dijete pronadje – obavijestiti što više ljudi o tome: "Milijuni Amerikanaca u svakom su trenutku na ulicama naših gradova i oni su najbolji mogući kandidati da nešto vide ili da nešto saznaju i dobiju ključnu informaciju."

Sustav AMBER sada je dostupan za preko 180 milijuna pretplatnika koji preko bežičnih telefona dobiju tekstualnu poruku kada neko dijete bude oteto bilo gdje u Americi. I upravo je korištenje tog sustava spasilo živote preko 200 djece. U Ministarstvu pravosudja kažu da su televizija, radio, telefonske poruke, oglasne ploče, plakati i Internet učinkovito oruđe u pomaganju da se pronadju oteta i nestala djeca u Americi.

Medjutim, najbolji način da se spriječe otmice jeste da roditelji znaju što im djeca rade, s kim se druže, gdje se kreću…Jednaku pomoć u prevenciji, kako kažu u Ministarstvu pravosudja, imaju informiranje i obrazovanje. Zato obrazovna kampanja uključuje i 25.svibanj, Dan posvećen nestaloj djeci, koji podsjeća Amerikance da zaštita djece treba biti državni prioritet.

XS
SM
MD
LG