Linkovi

Beskućnici - demografski profil (8/1/05) - 2005-01-07


Nova istraživanja pokazuju da se populacija beskućnika u Sjedinjenim Državama znatno promijenila. Bez krova nad glavom danas je između 700 tisuća i dva milijuna Amerikanaca. U danima velike ekonomske recesije, mnogi beskućnici jednostavno su se našli na cesti zbog teške gospodarske situacije i loše sreće. No, na temelju istraživanja beskućnika u St. Louisu u saveznoj državi Missouri, znanstvenici Sveučilišta Washingtona zaključili su da ovaj problem postaje sve složeniji.

Beskućnici su ranije uglavnom bili bijelci, muškarci i alkoholičari. No, tijekom osamdesetih godina u njihove redove počele su sve više ulaziti manjine. "Promijenilo se i to da je tijekom osamdesetih među beskućnicima bilo sve više žena i djece" - tvrdi profesorica psihijatrije Carol North sa Sveučilišta Washingtona već više od dvadeset godina proučava problem beskućništva.

Od 1980, na početku svakog desetljeća ona sastavlja demografski presjek beskućnika. Već dugo postoji uvjerenje da su beskućnici uglavnom mentalno bolesne osobe, koje su završile na ulici kada su mnogi mentalni pacijenti tijekom osamdesetih otpušteni iz ustanova za liječenje. Međutim, profesorica North kaže da takva percepcija nije posve točna. Kako objašnjava, među beskućnicima je relativno mali udio onih o teškim mentalnim poremećajima, kao što je shizofrenija, no ima dosta ovisnika o alkoholu i drogama. "Najčešće se radi o ovisnicima o kokainu, no ne bilo kojem obliku kokaina, već gotovo isključivo crack kokainu."

Profesorica North dodaje da mnogi ostaju na ulici i zbog niza drugih razloga, te da je zato teško opisati tipičnog beskućnika: "Beskućništvo u neproporcionalno velikoj mjeri pogađa manjine. Kod bijelaca, veći broj beskućnika pati od duševnih bolesti, kod drugih je drugačije. No, prosječni beskućnik je u tridesetim godinama, živi na ulici već oko godinu dana i vjerojatno pati od neke ovisnosti."

Profesorica North dodaje da, zbog problema s ovisnošću, beskućnicima ni u ove dane blagdana nije preporučljivo davati novac. Umjesto toga, predlaže davanje donacija organizacijama koje pružaju pomoć beskućnicima.

XS
SM
MD
LG