Linkovi

Kazna za izostajanje iz škole - roditelji iza rešetaka (19/2/05) - 2005-02-19


Vlasti su odlučile stvari uzeti u svoje ruke. U posljednjih šest tjedana u Detroitu je izvedeno 11, u New Mexicu – četiri, a u Tennesseeju – 19 uhićenja. Međutim, nisu se privodili pljačkaši, ni nasilnici – već roditelji čija djeca neopravdano izostaju iz škole.

Otkako je usvojen savezni zakon koji od škola traže da smanje neopravdane izostanke, odnosno, "markiranje" sa satova, neke škole su u suradnji s policijom i roditeljima pribjegle prilično oštrim mjerama. Neki su roditelji već odslužili kraće zatvorske kazne zbog izostajanja svoje djece s nastave, dok su drugi kažnjeni globama i prisilnim volonterskim radom u zajednici.

Tako je u okrugu Wayne u Michiganu trideset roditelja dobilo obavijesti da su za njih izdani uhidbeni nalozi zbog izostajanja njihove djece iz škole. Vlasti su izdale naloge za roditelje djece mlađe od 11 godina, za koju se smatra da još nisu odgovorna sama za sebe, koja su nakupila do 33 neopravdana izostanka. Jedanaest roditelja odmah se javilo policiji – čekale su ih kazne od globe do 90 dana zatvora.

Naravno, ovako drakonske mjere imaju i svoje kritičare. Neki se žale da je cilj novog zakona vratiti djecu u školu, a ne strpati roditelje iza rešetaka. Pojedine udruge roditelja optužuju škole da ih ne informiraju dovoljno o izostancima i da školske zgrade nisu dovoljno zaštićene. No, obrazovni djelatnici na to odgovaraju ukazujući da je neopravdano izostajanje često prvi korak u niz drugih problema – od ispadanja iz škole, do korištenja droga, vandalizma i pljačkanja. A sve se to – kažu – može spriječiti pravovremenom intervencijom i većim angažmanom roditelja – ako treba i prisilnim.

XS
SM
MD
LG