Linkovi

Odluka o datumu početka pregovora s EU najranije 13. lipnja


Najranije moguće vrijeme otvaranja pregovora EU i Hrvatske je izgleda lipanj – ukoliko se ništa dramatičnoga ne dogodi do prvog idućeg skupa ministara vanjskih poslova, u ponedjeljak.

U ovom trenutku nema nikakvog novog, pogotovo ne značajnog pomaka u suradnji Zagreba s Haagom što znači, ne dogodi li se ništa do redovnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, da se ad hoc skupina za procjenu suradnje neće ni sastajati jer za to nema potrebe, potvrdili su diplomatski izvori iz predsjedavajuće zemlje Unijom, Luxembourga.

U europskoj Komisji pak vele da pažljivo prate što se zbiva u Hrvatskoj i očekuju konkrentije poteze vlasti dok u Ministarskom vijeću podsjećaju da je došlo vrijeme za akciju – kaznene mjere, akko ih je pred OSSE_ovim Vijećem u Beču opisala glavna tužiteljica - budući da su lokalni izbori odrađeni i da više nema razloga za taktiziranje s raspoloženjem birača.

Ne dogodi li se zaista ništa do ovog sastanka ministara kao prvi , najraniji mogući termin za odluku preostaje lipanj, točnije 13. lipnja i novo ministarsko okupljanje.

Iako im je osnovni zadatak priprema redovnog lipanjskog summita lidera Unije, ministri se temom suradnje mogu pozabaviti svega nekoliko sati uoči istupa Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti UN-a. Zahvaljujući vremenskoj razlici između Bruxellesa i New Yorka – šest sati – ministri će znati ocjenu glavne tužiteljice je li Zagreb učinio dovoljno. Ocjena će biti glavni argument za odluku.

Ukoliko tužiteljica da zeleno svjetlo, ministrima ne treba puno za odobravanje starta pristupnih pregovora s Hrvatskom a formalno izglasavanje, naravno, mora biti jednoglasno. Predstavnici Velike Birtanije su novinarima potvrdili da, što se njih tiče, "s pozitivnim mišljenjem Haaga pregovori mogu startati odmah".

I europska Komisija, koja pregovara u ime Unijinih članica, i Hrvatska tvrde da su spremne za pregovore.

Za sada, uspkos čekanju, ne miruje se, diskretne pripreme su u toku u obliku neformalnog pre-screeninga, procedure uspoređivanja kompatibilnosti hrvatskog zakonodavstva sa sadržajem Unijine zajedničke pravne stečevine, acquisa.

XS
SM
MD
LG