Linkovi

Sanader pozvao Sabor da osudi četničke zločine


Ovotjedna odluka predsjednika države Stjepana Mesića da do daljnjeg obustavi pripreme za posjet Srbiji zbog nedjeljne proslave četničkog pokreta na Ravnoj Gori pod pokroviteljstvom srbijanske vlade imala je odjeka i na jučerašnjem saborskom Aktualnom prijepodnevu.

Što će Hrvatska učiniti u pogledu reafirmacije četničkog pokreta? Hoće li hrvatska vlada preispitati mogućnost ponovnog uvođenja viza za državljane SiCG, te prestati produbljivati odnose s tom susjednom državom – zanimalo je zastupnika HSP-a Antu Đapića. Bilateralne odnose sa SiCG, kazao je premijer Sanader odgovarajući na pitanje, treba održavati, jer se tako pomaže onim snagama u toj državi koje na četnički pokret gledaju kao i Hrvatska, te je pojasnio da će njegova vlada "konačno raditi na potpunoj političkoj stabilizaciji jugoistoka Europe, jer je to u našem interesu. Riječ je o našim granicama i u tom smislu ćemo i te kako pomno pratiti razvoj događaja u SiCG i reagirati ako bi trebalo.."

Sanader je Saboru sugerirao da donese izjavu kojom će osuditi četnički pokret i sve njegove zločine počinjene u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

Neovisni zastupnik Ivo Banac upitao je premijera zašto još uvijek u Hrvatskoj nisu procesuirani oni koji su odgovorni za pljačku i palež stotina srpskih kuća nakon "Oluje", te za ubojstva civila. Premijer je odgovorio: "Pa što Vlada ima s tim kao izvršna vlast? To je pitanje pravosuđa. Pravosuđe je to poduzelo. Postoji Bijela knjiga. Do 4.000 je procesuirano zbog tih paleža i svega što se događalo poslije "Oluje", ali to nije "Oluja". "Oluja" je sjajna i ne može nitko baciti sjenu na nju. Ako je bilo individualnih nečasnih dijela i zločina, njih treba procesuirati pravna država i zato se zauzimam za vladavinu prava."

Saslušavši premijerov odgovor, zastupnik Ivo Banac je konstatirao: "Nisam zadovoljan odgovorom, ali moram reći da je gospodin premijer rekao nešto što je vrlo važno utvrditi, a to je da on doista ne namjerava mijenjati odnose u pravosuđu, koji jesu uzrok ovih problema."

Premijeru i njegovim ministrima zastupnici su na Aktualnom prijepodnevu postavili i niz pitanja vezanih uz gospodarske trendove u državi. I dok su oporbenjaci tvrdili da je u zemlji zamjetan ponovni rast unutarnjeg duga, povećanje inflacije, niska stopa gospodarskog rasta, premijer i njegov ministar gospodarstva Branko Vukelić tvrdili su da su makroekonomski pokazatelji daleko uspješniji nego što to opozicija želi priznati.

SDP-ovac Zvonimir Mršić kazao je, međutim, da nije od presudne važnosti što misli vlast, niti opozicija, već je najvažnije mišljenje građana, a oni su ga iznijeli na prvomajskom sindikalnom okupljanju u zagrebačkom parku Maksimir kada je pred njih stao potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec. Mršić je precizirao: "Oni su svoje rekli kada su u Maksimiru zviždali tim pokazateljima koji su im bili predočeni."

XS
SM
MD
LG