Linkovi

Slab odziv glasača na lokalnim izborima u Hrvatskoj


Jučerašnji lokalni izbori za koje imamo tek prve neslužbene i nepotpune rezultate ostat će zapamćeni po najslabijem odabiru birača zabilježenom na bilo kojim dosadašnjim izborima u Hrvatskoj.

Konačnih podataka o ukupnom odazivu još nema, ali do 16 sati na izbore je izišlo svega 28,51 posto birača, što je čak za 7 posto manje nego na prošlim lokalnim izborima.

Na glavno pitanje ovih izbora – je li HDZ oslabio od prošlih parlamentarnih izbora - u ovom trenutku je još teško odgovoriti, jer se neslužbeni i nepotpuni rezultati mijenjaju iz sata u sat. U prošle četiri godine od ukupno 20 hrvatskih županija, HDZ je imao vlast u njih osam, dok je u ostalih 12 vlast obnašala koalicija lijevih stranaka, odnosno, IDS u Istri.

Ono što se već na temelju dosadašnjih nepotpunih rezultata može reći jest da će HDZ izgubiti vlast u Osječko-baranjskoj županiji, jer je tamo najviše glasova dobila lista dojučerašnjeg HDZ-ovca Branimira Glavaša. U još nekoliko županija, u kojima je HDZ suvereno u minule četiri godine vladao, ako je suditi po do sada pristiglim rezultatima, održavanje te vlasti je vrlo upitno. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je bila uporište HDZ-a, prema neslužbenim rezultatima, najjača je koalicijska lista, koju predvodi SDP. HDZ u toj županiji dobiva svega 21 posto glasova, oko 10 posto dobiva koalicija malih, krajnje desnih stranaka, te oko 6 posto HSP. Tko će vladati tom županijom odlučit će neovisni kandidati.

HDZ je vladao i u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali sad je opstanak njegove vlasti i u toj županiji pod upitnikom, jer su liste lijevih stranaka dobile podjednak broj glasova kao i HDZ. U pitanje je dovedena HDZ-ova vladavina i u Požeško-slavonskoj županiji. Ono što je izvjesno već i nakon prvih neslužbenih i nepotpunih izbornih rezultata jest da HDZ neće imati vlast ni u glavnom hrvatskom gradu Zagrebu. U njemu je uvjerljivo najjača s 40 posto osvojenih glasova lista lijevih stranaka predvođena SDP-ovcem Milanom Bandićem.

HDZ neće imati niti Osijek, jer je tamo najjača lista neovisnog kandidata Branimira Glavaša, a Rijeka ostaje i dalje u rukama koalicije lijevih stranaka predvođenih SDP-om.

Četvrti veliki hrvatski grad – Split – također bi mogao ostati u rukama koalicije lijevih stranaka, pod uvjetom da je podrži nezavisna lista Željka Jerkova. Bivši sportaš Jerkov veliko je iznenađenje ovih izbora, jer je njegova nestranačka lista osvojila oko 15 posto glasova u Splitu.

Sljedeća zanimljivost jučerašnjih lokalnih izbora je ta da je u Kninu relativnu većinu osvojio SDSS. HDZ je u tome gradu drugi po snazi, a Hrvatski blok i HSP – treći i četvrti.

S posebnom pažnjom prate se rezultati Đapićevog HSP-a. Ta je stranka ojačala u Zagrebu, gdje je osvojila nešto više od 10 posto glasova i nadjačala HNS Vesne Pusić. HSP je jak i u istočnom i središnjem dijelu Hrvatske. Međutim, rezultati te stranke u zadarskom i splitskom području su ispod očekivanja, jer je tamo krajnje desne glasove pokupila koalicija malih desnih stranaka, poput Pašalićeva Hrvatskog bloka, ili HIP-a Miroslava Tuđmana.

Zabilježili smo i reakcije stranačkih čelnika na prve izborne rezultate. Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader bio je poslovično optimističan: "Riječ je o tome da su rezultati još uvijek preliminarni. Nisu još uvijek završni. Treba sačekati sve, ali u svakom slučaju, ono što danas možemo reći jest da je HDZ pobjednik ovih izbora i potvrđena je naša politika na državnoj razini. To je definitivno točno."!

Predsjednik najjače oporbene stranke Ivica Račan zadovoljan je rezultatima SDP-a, a Sanaderovu trijumfalističku izjavu ovako je prokomentirao: "Evo ispada – još ne znamo točno rezultate – ali gospodin Sanader je već sebe i svoju stranku proglasio pobjednicima. Malo više skromnosti i realnosti ne bi mu falilo."

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je da je generalno zadovoljna rezultatima svoje stranke, ali da je razočarana izbornim uspjehom u Zagrebu. U Zagrebu je njezina stranka imala osam mandata u gradskoj skupštini, a od sada će ih imati svega pet. Iako je ona bila nositeljica izborne liste u Zagrebu, kaže da neće dati ostavku na čelu stranke.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić izrazito je zadovoljan izbornim rezultatima svoje stranke. HSP će nakon ovih izbora imati tri puta više vijećnika u tijelima lokalne vlasti nego što ih je imao u protekle četiri godine. Usprkos uspjehu, negira da će nakon lokalnih izbora ući u vladu Ive Sanadera. "Nemamo namjeru postizborno koalirati na razini vlade. Mi ćemo promatrati rad vlade. Poduprijet ćemo ono što je dobro, a kritizirati ono što nije. Ako vlada uđe u parlamentarnu krizu, morat će tražiti rješenje izvan HSP-a," kazao je Đapić. Dođe li vlada u krizu, Đapić predlaže prijevremene izbore.

Prijevremene parlamentarne izbore sinoć je predvidio i Vladimir Glavaš, te predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, koji predviđa da će se oni održati još do kraja ove godine.

Zanimljivo je da do sada najveća apstinencija birača na izborima nije zabrinula lidere dviju najvećih hrvatskih stranaka – HDZ-a i SDP-a. Oni su apstinenciju shvatili kao znak da je Hrvatska postala zrela demokracija, jer građani apstiniraju od izbora i u demokratski stabilnijim državama. Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš jedini je izrazio zabrinutost zbog ovako slabog odziva na izbore. Potpuniji rezultati lokalnih izbora očekuju se tijekom dana.

XS
SM
MD
LG