Linkovi

HRW: Neovisni istražitelj za Rumsfelda i Teneta


“New York Times” piše da je Human Rights Watch objavio izvješće u kojem traži imenovanje posebnog istražitelja koji bi utvrdio jesu li ministar obrane Donald Rumsfeld i bivši direktor Središnje obavještajne službe, CIA-e, George Tenet, odgovorni za zlostavljanje zatvorenika. Temeljeći svoje navode uglavnom na novinskim izvješćima i dostupnim vojnim izvješćima, Human Rights Watch zaključuje da postoje uvjerljivi dokazi da se američko zlostavljanje muslimanskih zatvorenika nije događalo samo u iračkom zatvoru Abu Ghraib nego i u drugim sličnim objektima u Agfanistanu i Iraku te u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

U izvješću Human Rights Watcha se navodi da Donald Rusmfeld nije upozorio potčinjene da zaustave zlostavljanje zatvorenika te da bi njegove akcije trebale biti istražene pod doktrinom “zapovjedne odgovornosti”. Prvi čovjek Pentagona je opetovano izjavio da je jasno dao do znanja potčinjenima da im neće progledati kroz prste u slučaju zlostavljanja zatvorenika.

Što se Georgea Teneta tiče, Human Rights Watch tvrdi da je on odgovoran za politiku prema kojoj se zatvorenici mogu uputiti u zemlje u kojima su mučeni što ga potencijalno čini odgovornim kao sukrivcem za mučenja. Human Rights Watch traži imenovanje neovisnog istražitelja jer smatra da ministar pravosuđa Alberto Gonazels ima sukob interesa budući da je “osobno duboko uključen u politike koje su dovele do navodnih zločina”, navodi “New York Times”.

“Washington Post” izvještava da se nasilje u Iraku ponovno intenzivira nakon relativnog mira neposredno nakon siječanjskih izbora. Ovog mjeseca bilježi se povećani broj bombaških napada, zasjeda i otmica čiji su ciljevi i Iračani i stranci, i vojnici i civili. Samo u prošlom tjednu ubijeno je stotinu Iračana i stranaca. Jedan američki dužnosnik u Bagdadu kaže da se politički zamah, stvoren nakon uspješni izbora, istrošio, a da je politički zastoj u Iraku dao pobunjenicima novu nadu, piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG