Linkovi

Novi vojni priručnik ograničava oštro ispitivanje zatvorenika


Američka vojska izdaje novi priručnik za vođenje ispitivanja pritvorenika i zarobljenika, piše New York Times. U tom priručniku izričito se zabranjuju metode koje su izašle na vidjelo u skandalu oko zlostavljanja pritvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib. Dakle, zabranjuje se skidanje zatvorenika do gola, tjeranje zatvorenika da duže vrijeme budu u stresnom položaju, nametanje prehramebnih zabrana ili ograničenja, korištenje policijskih pasa za zastrašivanje, te uskraćivanje sna zatvorenicima kao načinu da ih se navede da progovore, piše njujorški list. Premda niti jedna od tih metoda nije bila navedena kao dopuštena u ranijem izdanju priručnika za vođenje ispitivanja, one nisu bile izričito zabranjene.

Bostonski Christian Science Monitor komentira američki politički angažman u stvaranju nove iračke vlade uoči današnjeg vjerojatnog predstavljanja te vlade na odobrenje iračkoj nacionalnoj skupštini. Kako piše Monitor, Washington je pokazao pohvalno 'laku' ruku u procesu biranja ministara ostavivši stvari ponajviše u rukama samih Iračana. U tom smislu, ističe bostonski list, zamjetna je razlika u sadašnjem pristupu u usporedbi s okupacijskom upravom na čelu s Paulom Bremerom. Citirajući mišljenja stručnjaka, ovaj list kaže da se Iračanima mora dati šansa da osjete novu vladu kao svoju vlastitu. Gledajući stanje danas i prije godinu dana, vidi se napredak, kaže za Monitor Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir: ne doduše na sigurnosnom planu, ali definitivno na planu legitimnosti vladajućih institucija.

S domaće političke scene, okončanje višemjesečnog prekida rada Odbora za etiku Zastupničkog doma Kongresa. Kako piše, između ostalih, list USA Today, Zastupnički dom je izglasao ukidanje promjene pravila koje su republikanci jednostrano uveli u siječnju i tako ovaj odbor – koji ima jednak broj zastupnika iz obje stranke – praktički blokirao u radu. Kao prvi kandidat za istragu odbora, piše ovaj list, najvjerojatniji je čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu Tom Delay, komu se predbacuju etički propusti vezani uz putovanja. On sam, kako izvješćuje USA Today, izjavio je novinarima da prikuplja dokumentaciju o svim svojim putovanjima u zadnjih desetak godina.

XS
SM
MD
LG