Linkovi

Anketa: Podrška za rat u Iraku na najnižoj razini do sada


Podrška za rat u Iraku na najnižoj je razini otkako je počela kampanja u ožujku 2003, piše najtiražniji američki dnevnik "USA Today". Citirajući nalaze ispitivanja javnog mnijenja koje je provela ova novinska kuća u suradnji sa CNN-om i Gallupom, list piše da istog dana kada je prisegu dala prva nakon 50 godina demokratski izabrana vlada Iraka, samo 41 posto Amerikanaca smatra da je rat bilo vrijedno voditi, dok 57 kaže suprotno. 'Strpljenje američke javnosti već se izlizalo,' kaže Charles Pena, analitičar za vojna pitanja pri washingtonskom think tanku Institut Cato. 'Premda se postiže napredak, ljudi su već umorni od rata i žele da sve bude gotovo,' navodi riječi ovog stručnjaka list "USA Today".

Upitani jesu li Sjedinjene Države pogriješile poslavši vojsku u Irak, u svjetlu zbivanja nakon rata, 49 posto ispitanika smatra da se radilo o pogrešnom potezu, dok 48 posto smatra da se nije radilo o pogrešci. Ova potonja brojka bila je veća početkom veljače – 55 posto! – kada su izbori u Iraku izazvali kratkotrajni optimizam američke javnosti.

Američka savezna država Florida postala je dio Amerike koji je najnegostoljubiviji prema osobama osuđenim za seksualne zločine protiv djece, piše bostonski "Christian Science Monitor". Gnjev javnosti u toj državi nakon dva slučaja otmica i ubojstava djevojčica od strane seksualnih zločinaca koji su odslužili kaznu, a nakon toga – suprotno zakonskim propisima – izbjegli od kontrole policijskih organa, rezultirao je drakonskim zakonom: nakon odsluženja zatvorske kazne, seksualni zločinci nad djecom u toj će državi doživotno morati nositi narukvicu za satelitsko globalno pozicioniranje kako bi stalno bili na oku organima reda i zakona.

Kako piše bostonski list, na Floridi, gdje postoji oko 30 tisuća registriranih seksualnih prekršitelja i zločinaca, njih oko 1800 je izmaknulo kontroli policijskih organa. Sada, uz ulaganje oko 11 milijuna dolara u narukvice za satelitsko praćenje, mjesto gdje se svaki od njih nalazi moći će se provjeriti na Internetu 24 sata na dan, svaki dan čitavog njihovog života.

XS
SM
MD
LG