Linkovi

U Iraku, najava nacionalnog dijaloga (1/2/05) - 2005-01-31


Dan nakon izbora u kojima su milijuni Iračana izašli na birališta unatoč prijetnjama i napadima pobunjenika, irački prijelazni premijer Iyad Allawi poziva svoje sugrađane da zajedno rade na jedinstvu zemlje. Svijet promatra Iraq, rekao je Allawi, dok on ulazi u – kako je to nazvao – 'potpuno novo razdoblje svoje povijesti': "I za one koji su glasovali, kao i za one koji nisu, naš je zadatak ponovno izgraditi našu zemlju, na sigurnim i prospetitetnim temeljima. Došlo je vrijeme da ostavimo postrani sve naše probleme i neslogu po kojoj je bivši režim bio poznat."

Irački šiiti i manjinski Kurdi preplavili su jučer mnoga birališta. Šiiti, koji čine 60 posto stanovništva Iraka, pod Saddamom Husseinom i njegovom sunitskom strankom Baath, bili su brutalno gušeni. Izborni proces u kojemu nacionalnu skupštinu čini 275 članova praktički jamči šiitima dominantnu ulogu na iračkoj političkoj sceni.

Upravo suprotno šiitskom jakom odzivu na izbore, mnogi sunitski čelnici su tražili odgodu glasanja, a neki – uključujući i militante – izravno su pozivali na bojkot izbora. Mnogi suniti smatraju da će šiiti ionako pobijediti, te da neće htjeti dijeliti vlast s onima koje su dugo doživljavali kao svoje tlačitelje.

U svom govoru, premijer Allawi je ukazao da će preuzeti čelnu ulogu u pokušaju privođenja sunita u politički proces izrade nacrta novog ustava: "U preostalom dijelu mog mandata, započet ću nacionalni dijalog kako bi svakom Iračanu bilo zajamčeno pravo odlučivanja o slijedećoj vladi. Kao što smo ranije zajedno radili na okončanju diktature, tako i sada trebamo zajedno krenuti u bolju budućnost: šiiti, suniti, kršćani, arapi, kurdi, turkmeni …"

Dok Iračani čekaju na konačne rezultate izbora – koji će biti objavljeni za oko 9 dana – američki i britanski dužnosnici upozoravaju da bi nasilje od strane pobunjenika ponovno moglo eskalirati.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw posebice je u britanskom parlamentu odbacivao pozive na što ranije povlačenje koalicijskih vojnih snaga iz Iraka: "Bilo bi potpuno neodgovorno da se dones eodluka o preuranjenom povlačenju britanskih ili drugih postrojbi iz Iraka. Sami Iračani moraju donijeti takvu odluku. Kad bi iračka vlada danas rekla da želi da odemo, mi bismo sutra otišli. Ali, ta vlada zna da bez prisustva stranih snaga na svom tlu još neko vrijeme neće moći ponovno izgraditi zemlju niti stvoriti slobodu, sigurnost i demokraciju koju svi oni tako žarko žele."

XS
SM
MD
LG