Linkovi

Raspada li se 'koalicija spremnih'? (30/8/04) - 2004-08-29


Teroristički napadi, otmice i sve veći vojni troškovi naveli su nekoliko američkih saveznika da se povuku iz Iraka. Budući pobjednik predsjedničkih izbora u studenome imat će težak zadatak – morat će održati na okupu "koaliciju spremnih" i dovesti u nju nove partnere koji će pomoći u obnovi Iraka.

Španjolska je nakon terorističkih napada u Madridu u ožujku ove godine povukla svoje vojnike iz Iraka. Dominikanska Republika, Nikaragva i Honduras učinile su isto. Filipini su najavili povlačenje zbog otmice jednog svojeg državljana. Čak je i Poljska pokazala namjeru da smanji broj svojih vojnika u Iraku. Sve to navelo je analitičare da se upitaju – počinje li se "koalicija spremnih" raspadati?

"Ne bih rekla da se raspada, ali vjerujem da je vrlo krhka i da je došla na prekretnicu" - tvrdi Michael Flournoy, savjetnica u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, kaže da će sljedeća administracija morati uložiti velike napore da bi sačuvala koaliciju.

No, ima i onih koji ne vjeruju da je koalicija u nevolji. Nile Gardiner, stručnjak za anglo-američke odnose iz Zaklade Heritage, kaže da je koalicija, unatoč istupanju nekih članica, još uvijek stabilna i snažna: "Važno je imati na umu da je u međunarodnim snagama u Iraku još uvijek 23 tisuće vojnika, i da će ih uskoro stići još nekoliko tisuća. U koaliciji sudjeluje preko dvadeset europskih zemalja, uključujući i 16 od 26 članica NATO saveza i 11 zemalja Europske unije."

Međutim, Simon Serfaty - također iz Centra za strateške i međunarodne odnose - vjeruje da je koalicija u sadašnjem obliku nadživjela svoju svrhu: "Koalicija se nije pokazala dorasla obnovi Iraka, te rehabilitaciji i pomirenju. Zato je treba proširiti."

Predsjednik Bush je nedavno pozvao NATO savez da preuzme veću vojnu ulogu u Iraku. Francuska i Njemačka, koje su se protivile ratu, oglušile su se na njegov poziv. Demokratski predsjednički kandidat John Kerry vjeruje da bi njegova diplomacija bila efikasnija. No, Simon Serfaty ne vjeruje da bi Kerry uspio dovesti nove savezničke snage u Irak: "Jednostavno ne razumijem gdje senator misli da će naći te snage. S vojne točke gledišta, Irak je trenutno prava noćna mora. Nitko ne želi otići tamo."

Nile Gardiner iz Zaklade Heritage smatra da bi Kerryjevi pokušaji približavanja Francuskoj i Njemačkoj zapravo mogli od Amerike udaljiti sadašnje saveznike: "On ignorira postojeću koaliciju i pretvara se da ona zapravo ne postoji. Tako nešto moglo bi izazvati ogorčeno negodovanje naših bliskih saveznika, kao što su Britanija, Italija i Poljska."

Neki analitičari vjeruju da će, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora, Sjedinjene Države uskoro smanjiti svoju vojnu nazočnost u Iraku, ukoliko se sigurnosna i politička situacija popravi. Drugi vjeruju da će i Washington i međunarodna zajednica morati ostati u Iraku još godinama. Ipak, svi se slažu da će sljedeći predsjednik morati uvjeriti saveznike da su mir i blagostanje u Iraku – u interesu čitave međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG