Linkovi

Bush: Američke postrojbe u Afganistanu ostaju pod američkim zapovjedništvom


Predsjednik Bush i afganistanski predsjednik Hamid Karzai složili su se da će raditi na jačanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između njihove dvije zemlje. Dvojica su se državnika obratila novinarima nakon privatnog sastanka u Bijeloj kući.

Predsjednik Bush i afganistanski predsjednik Karzai sastali su se u trenutku kada u odnosima između njihovih zemalja postoje napetosti. No, u svojim izjavama za javnost, obojica su govorila o budućnosti u pozitivnom svijetu. Prije sastanka, Karzai je izjavio da želi da afganistanska vlada dobije veću kontrolu nad američkim vojnim operacijama u njegovoj zemlji. Također je rekao da bi svi afganistanski zatvorenici u rukama američkih snaga trebali biti predani afganistanskoj vladi, te je pozvao međunarodnu zajednicu da više pomogne u iskorijenjivanju uzgoja opijumskog maka.

Tijekom razgovora s novinarima, predsjednik Bush je kazao da će oko 20 tisuća američkih vojnika u Afganistanu ostati pod američkim zapovjedništvom. Ipak, dodao je da će uzeti u obzir stavove Afganistana dok se nastavlja potraga za preostalim teroristima al-Qaide. "Odnosi između naše dvije zemlje temelje se na suradnji i konzultacijama. Naravno da će naše snage odgovarati američkim zapovjednicima. No, američki zapovjednici i američka diplomatska misija konzultiraju se s afganistanskom vladom," kazao je.

Predsjednik Bush isto tako je rekao da će Sjedinjene Države vjerojatno s vremenom prebaciti zatvorenike iz vojnog zatvora u Guantanamo Bayu na Kubi u Afganistan. No, također je kazao da će za njihov povratak u Afganistan trebati odgovarajući zatvorski objekti. "Naša politika je da želimo vratiti te ljude kući. No, moramo biti sigurni da će ih tamo dočekati odgovarajući objekti, u kojima će ih se moći smjestiti, zbrinuti i čuvati," rekao je.

Mediji su nedavno izvijestili o maltretiranju zatvorenika u Guantanamo Bayu. Afganistanski predsjednik jasno je dao do znanja da ga ove vijesti brinu, ali je dodao da, ako je zlostavljanja zaista bilo, to vjerojatno bilo djelo nekoliko pojedinaca, a ne odraz američkog naroda. Isto je mišljenje iznio na pitanje o nedavnom članku iz tjednika "Newsweek", koji je doveo do vala nasilja u Afganistanu. U tom se članku, koji je "Newsweek" kasnije povukao, govorilo o skrnavljenju Kurana u Guantanamo Bayu. "Članak iz Newsweeka nije odraz cijele Amerike. Mi u Afganistanu to razumijemo," rekao je Karzai.

Odgovarajući na pitanja novinara, afganistanski je predsjednik također naglasio svoju odlučnost da nastavi surađivati sa Sjedinjenim Državama na eliminiranju uzgoja opijumskog maka. Karzai je trgovinu drogama nazvao prokletstvom koje je narušilo imidž Afganistana.

XS
SM
MD
LG