Linkovi

'Operacija Matador' na sjeveru Iraka


Stotine marinaca nastavljaju veliku ofenzivu na zapadu Iraka, gdje su pobunjenici oteli lokalnog guvernera. Prema priopcenju americke vojske, marinci su prešli rijeku Eufrat i krecu se prema sjeveru u operaciji usmjerenoj protiv pobunjenika i pristaša najtraženijeg covjeka u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija. Do sada je u operaciji ubijeno do stotinu pobunjenika.

"Operacija "Matador" je zapocela u nedjelju ujutro u blizini sirijske granice. Šef operacija americke vojske, general James Conway izjavio je da americke snage pokušavaju eliminirati pobunjenike u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Al-Anbar, te da vode "ozbiljne borbe" sa "samovoljnim i sposobnim pobunjenicima". "Dobivamo izvješca da su ti ljudi u uniformama, da u nekim slucajevima nose pancirne prsluke. Postoje sumnje da su bolje obuceni od pobunjenika s kojima smo se ranije sukobljavali na istoku zemlje," kazao je.

General Conway je dodao da prisutnost boraca u uniformi ne mijenja opci karakter pobune, koja je i dalje gerilskog tipa. No, dodao je da pobunjenici u Al-Anbaru pružaju otpor, te da su cak krenuli i u protuofenzivu, umjesto da pobjegnu, kao što su to pobunjenici uglavnom ranije cinili pred koalicijskim ofenzivama.

"To je prilicno zanimljivo. Mislim da ce vrijeme pokazati hoce li pokušati pobjeci s bojišnice, kada shvate da su opkoljeni ili ce ostati i žrtvovati se. Ukoliko namjeravaju postati mucenici i to treba uzeti u obzir," izjavio je. General Conway je naglasio da u operaciji "Matador" ne sudjeluju iracke snage, jer im je to izvan uobicajene zone djelovanja, no da bi iracki vojnici mogli kasnije biti upuceni u to podrucje. Takoder je kazao da postoje naznake da se neki suniti u toj regiji žele ukljuciti u politicki proces, te da pobunjenici provode kampanju zastrašivanja protiv takvih ljudi.

Prema nekim izvješcima, otmica guvernera pokrajine al-Anbar je izvedena u okviru sukoba izmedu pro- i anti-pobunjenickih skupina. Dužnosnici na zapadu Iraka priopcili su da im informacije iz pronadenih dokumenata i od uhvacenih pobunjenika pomažu u proširivanju operacije na više pobunjenickih meta.

XS
SM
MD
LG