Linkovi

Sanader: Provest ćemo plan koji će omogućiti otvaranje pregovora


Hrvatska će u idućim tjednima odnosno mjesecima provesti plan koji će joj omogućiti otvaranje pregovora, obećao je premijer Ivo Sanader.

Jedina novost u odnosima Zagreba s Haagom jeste šest točaka akcijskog plana hrvatske Vlade da uspješno rasplete haaški čvor. Plan su pohvalili članovi ad hoc skupine EU. Premijer Ivo Sanader odbio je ulaziti u njegov sadržaj.

Mjere će biti provedene u idućim tjednima odnosno mjesecima, obećao je premijer nakon serije sastanaka, što sa skupinom, što s pojedinim ministrima i dužnosnicima.

Prema diplomatskim izvorima, u plan su unesene stvari na koje međunarodna zajednica upozorava mjesecima i zahtijeva njihovu provedbu, dakle razmontiravanje mreže potpore bjeguncu Gotovini, uključujući malo detaljnije čistke u obavještajnoj zajednici ali i kampanju senzibilizacije javnog mnijenja za pravu ulogu Haaga.

S točke gledišta predsjedavajućeg Luxembourga ništa se nije promijenilo – naročito ne stav EU prema potrebi pune suradnje zapadnobalkanskih zemalja s kaznenim sudom. Zaključci vezani za suradnju Zagreba s Haagom ostaju na snazi, politika Unije je ista kao i do sada, što znači da nema pregovora bez besprijekorne suradnje i, naravno, da glavna riječ u procjeni pripada haaškom Tužiteljstvu mada pravo procjene ocjene uzima na sebe Ministarsko vijeće.

Luxembourški je ministar vanjskih poslova u ime radne skupine za procjenu suradnje također kazao da će radna skupina savjetovati Ministarsko vijeće ali da je odluka na državama – članicama.

Komunikacija će se nastaviti u dolazećim tjednima.

Premijer Sanader je, po običaju, optimističan. Izjavio je da će pregovori biti otvoreni do kraja luxemourškog predsjedavanja, što znači u lipnju. On vjeruje da će hrvatske vlasti uspjeti ispuniti obećanja. "Vratili smo povjerenje" - ustvrdio je premijer.

S glavnom se tužiteljicom Ivo Sanader nakratko sastao. Za razliku od nje, premijer tvrdi da Gotovina nije u Hrvatskoj, no ne želi ulaziti u diskusije - "naš je cilj zajednički; i glavna tužiteljica i hrvatska Vlada žele optuženike u Haagu" - poručio je premijer povećem broju zainteresiranih novinara.

XS
SM
MD
LG