Linkovi

Čaj polako zamjenjuje kavu


Svakoga dana negdje u Sjedinjenim Državama otvara se nova čajana. Proizvođači čaja diljem svijeta raduju se povećanoj potražnji za njihov proizvod u zemlji u kojoj je većina dugo vremena bila sklonija kavi.

Prije 25 godina američko tržište čajem obrtalo je manje od pola milijarde dolara godišnje. Danas se prodaja čaja penje na više od šest milijardi dolara i dalje raste. Procjenjuje se da tridesetak milijuna Amerikanaca svakodnevno popije šalicu čaja, a jedan od njih je dosta zaslužan za širenje kulture uživanja čaja. Njegovo ime je Norwood Pratt, a počeo je pisati knjige o čaju prije 20 godina. Od tada putuje diljem Sjedinjenih Država gdje govori o dobrim svojstvima čaja i brojnim zanimljivostima o čaju. Jedna od njih je da sve vrste čaja, neovisno o boji i okusu, dolaze od iste biljke čaja koja spada u obitelj kamelija.

Različiti okusi ovise od toga što se učini s listovima čaja nakon što se uberu. Svaki od čajeva, napominje Norwood Pratt, priprema se na različiti način: "Da bi se pripremio crni čaj najbolje je uporabiti kipuću vodu i držati čaj u njoj više od tri minute. Suprotno vrijedi za zeleni čaj. Nikada nemojte koristiti vruću vodu i i čaj nemojte držati u vodi više od tri minute, obično oko jedne minute."

Norwooda Pratta, stručnjaka za čaj, pitali smo i o kofeinu u tom popularnom napitku. "Šalica kave na američki način ima najmanje dvostruko više kofeina od šalice crnog čaja. Zeleni čaj obično ima manje kofeina od crnog. No ne morate konzumirati čaj bez kofeina već i sami možete ukloniti kofein iz njega" - savjetuje naš sugovornik.

Pratt pojašnjava da se to radi tako da nakon što se čaj umoči u vodu, nakon 30 do 45 sekundi ga izvadite, a vodu prolijete. Proces priprave čaja ponovite i dobit ćete napitak sa znatno manje kofeina, a da niste žrtvovali okus. Evo kako on pojašnjava razloge zašto je čaj sve popularniji u Americi: "Kava prestaje biti vaš prijatelj nakon što prijeđete srednju dob. Vjerujem da tržište čaja raste zbog takozvane generacije baby boomera, odnosno, poslijeratne generacije. Tome pomažu i informacije o zdravstvenim koristima čaja."

Norwood Pratt kaže da premda ljudi diljem svijeta uživaju čaj stoljećima, Amerikanci, kao novi ljubitelji čaja, imaju jedinstvenu prednost. Oni, naime, u lokalnoj čajani mogu kupiti čaj iz svih dijelova svijeta.

Za dodatne informacije o čaju posjetite internet stranice www.greentea.com

XS
SM
MD
LG