Linkovi

Djeca koja piju previše gaziranih pića deblja su od vršnjaka koji piju mlijeko (8/7/03) - 2003-07-07


Djeca koja konzumiraju velike količine gaziranih bezalkoholnih pića i voćnih sokova ne samo da se mogu udebljati nego mogu time žrtvovati kvalitetnu prehranu.

Nova studija, naime, pokazuje da previše slatkih pića utječe na sve češću pojavu debljine kod djece te može utjecati na buduće zdravstvene probleme. Studija, koju su izradili stručnjaci sveučilišta Cornell iz savezne države New York, ukazuje da svakodnevno konzumiranje više od trećine jedne litre zašećerenog pića, kao što su razni gazirani napitci, voćni sokovi, čaj u bocama… u značajnoj mjeri utječu na debljanje djece.

Isto je istraživanje pokazalo da djeca koja piju veću količinu zašećernih bezalkoholnih pića piju manje mlijeka, čime u organizam ne unose prijeko potrebne sastojke, kao što je kalcij.

“To je opasno, osobito za djevojke, koje trebaju što više kalcija unositi u organizam prije nego odrastu, kako bi umanjile opasnost od osteoporoze u životnoj dobi iznad 60 godina starosti” – ističe David Levitsky, profesor sa sveučulišta Cornell.

Zanimljivo je i opažanje da ona djeca koja piju sokove konzumiraju mnogo veće količine takvih napitaka nego djeca koja se opredijele za mlijeko. Tako ona djeca koja u jednom danu popiju više od trećine jedne litre bezalkoholnih pića unesu u organizam 244 kalorija više nego u danima kada ne popiju toliko sokova.

Za kraj podatak da kada se djeci uz jelo ponudi mlijeko, tada 96 posto djece i popije to mlijeko, ali kada im se ponude i mlijeko i zašećereni sokovi, samo se 42 posto mališana opredjeljuje za mlijeko.

XS
SM
MD
LG