Linkovi

Ruskim čajem protiv kolesterola (2/10/03) - 2003-10-02


Konzumiranje ruskog čaja smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi i možda smanjuje i opasnost od srčanih bolesti za osobe iz rizičnih skupina, izvješćuju američki znanstvenici.

Prema nalazu znanstvenika američkog Ministarstva poljoprivrede, kod osoba koje su tokom tri tjedna pile crni čaj, razina lošeg LDL kolesterola pala je za 7 do 11 posto. Razina korisnog HDL kolesterola ostala je nepromijenjena.

Ne zna se točno što je uzrok tog smanjenja kolesterola, ali su u toku testiranja s ciljem da se ustanovi smanjuje li čaj sposobnost organizma da apsorbira LDL kolesterol.

U dvostrukom slijepom eksperimentu, ispitanici su pili po pet šalica čaja dnevno, dok je kontrolna skupina pila napitak s umjetnim okusom i bojom čaja. Posebna kontrolna skupina pila je placebo napitak, ali s dodanim kafeinom u količini koju ima čaj. Ni u jednoj od kontrolnih skupina nije došlo do pada razine kolesterola. Svi su ispitanici konzumirali istu hranu tijekom čitavog vremena provođenja pokusa.

Znanstvenici Ministarstva poljoprivrede provode i istraživanja o djelovanju čaja na koncentraciju glukoze u krvi, tjelesni metabolizam, kao i rak.

XS
SM
MD
LG