Linkovi

U tijeku posljednje pripreme za sahranu Ivana Pavla II


Rimska policija nocas je zatvorila a jutros ponovo otvorila redove u kojima stotine tisuca ljudi i dalje ceka da bi vidjelo tijelo pape Ivana Pavla II. Baziliku Sv. Petra u kojoj je izlozen i u cijoj ce kripti sutra biti sahranjen Vatikan zatvara u 10 navecer. Sinoc je u Rim stigao americki predsjednik George Bush a tokom dana ocekuju se predsjednici drzava i vlada iz vise od sto zemalja.

Sigurnosnim mjerama koje su poduzele stiteci visoke uzvanike i vjernike koji stizu u Rim, talijanske vlasti od grada su napravile neprobojnu utvrdu. Policije ima na svakom koraku. Osim dodatnih vise od sest i pol tisuca karabinjera angazirano je i 16 tisuca snajperista, 800 policajaca gradom patrolira na motorima, a mobilizirane su i dodatne vatrogasne snage.

Rijekom Tibar, cije obale cuva protuzracna obrana. patroliraju brodovi talijanske mornarice. Veceras se u potpunosti zatvara talijanski zracni prostor a zabranu leta osiguravaju borbeni avionic i NATO-vi AWACS-i.

U Vatikanu se obavljaju posljednje pripreme za sahranu Ivana Pavla II iz cije se oporuke saznalo da je razmatrao mogucnost da se u 2000., nakon 80 rodjendana, odrekne duznosti.


U svom duhovnom testamentu spomenuo je i mogucnost sahrane u rodnoj Poljskoj ali je konacnu odluku prepustio Kardinalskom zboru. Iza sebe nije ostavio materijalnih dobara a oporukom je zatrazio da sve njegove osobne biljeske budu spaljene. Njegov osobni tajnik i rimski rabin koji ga je 1986. pozdravio u rimskoj sinagogi jedine su dvije osobe koje u oporuci spominje imenom.

Papina nasljednika kardinali ce izabrati do kraja mjeseca.


Kardinalski zbor na danasnjem je sastanku u Vatikanu odlucio da konklava za izbor novog pape, zakazana za ponedjeljak 18. travnja, pocne u 16.30 poslijepodne.

XS
SM
MD
LG