Linkovi

Uvjet američke pomoći - poštena državna uprava i efikasno gospodarenje (13/2/04) - 2004-02-12


Dvije godine nakon što je administracija predsjednika Busha predstavila novi pristup pružanju pomoći stranim zemljama, fond koji će administrirati novi program održao je prvi sastanak svog upravnog odbora. Novi program pomoći inozemstvu u osnovi će nagrađivati zemlje u razvoju koje pokažu da su sposobne efikasno upravljati svojom državom.

Visoki američki dužnosnici opisuju 'Fond za izazov milenija' kao revolucionarnu incijativu za razvoj. Alan Larson je privremeni direktor Korporacije za izvazov milenija koja nadgleda ovaj više milijardi dolara vrijedan program. "Cilj je potaći gospodarski rast i poboljšati životni standard. Koncentrirat ćemo se na zemlje koje su usvojile najbolju razvojnu politiku, premda su siromašne."

Do sada su 63 zemlje ispunile kriterije za dobivanje američke pomoći. Među njima su Istočni Timor, Bosna i Hercegovina, Mali, Senegal, Pakistan, Afganistan i druge. Alan Larson kaže da će novi program poboljšati način na koji se financiraju razni projekti u zemljama u kojima vlasti odgovorno upravljaju državom, te rade na poboljšavanju zdravstvenog i obrazovnog sustava. Prvi potencijalni partneri bit će imenovani do svibnja.

"Osnovni kriteriji za dobivanje statusa kandidata jest da se mora raditi o siromašnoj zemlji, s godišnjim prihodom ispod tisuću i 445 dolara po stanovniku. Također, zemlja mora biti kvalificirana za sudjelovanje u svim programima Udruge za međunarodni razvoj" - objašnjava Alan Larson.

Joseph Siegel, stručnjak za razvoj koji radi u Vijeću za međunarodne odnose, kaže da je do promjena trebalo doći još ranije: "Istraživanja posljednjih pet do deset godina ukazuju na povezanost između dobre, poštene državne uprave, niskog stupnja korupcije i snažnih razvojnih rezultata. Mislim da je izvor novog pristupa administracije upravo u tim činjenicama."

Gospoding Siegel dodaje da tri uvjeta – u kategorijama politike, gospodarstva i građanskih prava – moraju biti dobro proučena kako ne bi došlo do toga da se kvalificiraju kandidati koji postižu napredak na gospodarskom planu, ali imaju katastrofalnu situaciju s političkim i ljudskim pravima – zemlje poput Gambije, Kine i Vijetnama.

Kritičari kažu da je program ograničen, te da je među kandidatima premalo zemalja iz Afrike. Drugi izražavaju brigu da program ne raspolaže s dovoljno novca. Kad je predsjednik Bush prije dvije godine predstavio novi plan, bilo je govora o godišnjem proračunu od 5 milijardi dolara početkom 2006. godine. Kongres je, međutim, za ovu godinu predložio svotu od milijardu dolara.

Vlada je najavila da će od Kongresa zatražiti dvostruko više novaca za 2005. godinu.

XS
SM
MD
LG