Linkovi

Slučaj Schiavo podijelio američku javnost


Dugogodišnji obiteljski spor na Floridi oko sudbine Terri Schiavo, žene teško oštecenog mozga, sada je u rukama americkog saveznog sudstva. Slucaj se dugo vremena vodio po sudovima na Floridi, ali, zahvaljujuci neuobicajenom potezu Kongresa, s republikanskom vecinom, sada ce njezinu sudbinu odluciti savezni suci. Taj bi slucaj mogao imati važne pravne i politicke posljedice. slucaja Schiavo.

Lijecnici kažu da je 41-godišnja Terri Schiavo u trajnom vegetativnom stanju otkako je pretrpjela oštecenje mozga zbog kratkotrajnog zatajenja srca, 1990, te da nema nade da ce jos se ikada vratiti svijest. Njezin suprug Michael kaže da ona ne bi željela da joj se život produžava umjetnim putem, te je jedan sudac u Floridi presudio u korist njegovog zahtjeva da joj se ukloni sonda za hranjenje, koja ju održava na životu. No, roditelji Terri Schiavo, te njezini brat i sestra, vjeruju da ona reagira na njihove rijeci, te da bi se njezino stanje moglo s vremenom poboljšati. Oni se ne slažu s presudom floridskog suca i nastavljaju se boriti da je održe živom. Njezin brat Bobby Schindler pojavio se u televizijskoj emisiji "Today", mreže NBC.

"To je barbarizam … zamislite kako je to vidjeti naše roditelje koji gledaju svoje dijete kako sporo umire od izgladnjivanja bez ikakvog razloga. Ona je jednostavno invalid," rekao je.

Predvoden konzervativnim republikancima, Kongres je poduzeo iznimni korak usvojivši zakon koji se odnosi samo na Terri Schiavo, te traži da se njezinim roditeljima dozvoli ulaganje žalbe saveznom sudu u pokušaju da svoju kcerku održe živom. Teksaški kongresmen Tom Delay celnik republikanske vecine u Zastupnickom domu Kongresa, izjavio je: "Mi, kao Kongres, imamo pravo osigurati zaštitu ustavnih prava Terri Schiavo. Upravo to, mi i radimo."

Potez Kongresa predsjednik Bush je popratio hvalama, te odmah potpisao zakon i tako ga opunomocio. "To je vrlo kompliciran slucaj koji obuhvaca nekoliko vrlo ozbiljnih pitanja. U izvanrednim okolnostima, kao što su ove, mudrije je griješiti na strani života," rekao je predsjednik Bush.

Oporbeni demokrati podijeljenih su mišljenja: dok neki podržavaju napore republikanaca da slucaj dovedu pred savezni sud, drugi se tome protive. Ovi potonji tvrde da su takva pitanja tradicionalno rješavali sudovi pojedinih saveznih država; uplitanje zakonodavaca u sudsku granu vlasti, kažu oni, samo podriva odijeljenost pojedinih grana vlasti, predvidenu americkim ustavom.

Demokratski kongresmen Jim Davis, iz Floride, kaže: "Postoji razlog zašto su naši preci stvorili tri grane vlasti. Kongres je prekršio diobu vlasti ignorirajuci zakone Floride i odluke suca koje nisu nikada u prizivnom postupku bile opozvane. Kongres Sjedinjenih Država na putu je da saveznim državama i sudovima kaže da njihove odluke nisu važne."

Republikanski kongresni celnici ustraju da reagiraju na rastucu podršku javnosti za – kako to oni nazivaju – kulturu života, koja se protivi pobacaju i podržava iznimne medicinske mjere u ocuvanju ljudskih života. Premda republikanci tvrde da je uplitanje Kongresa u patnju Terri Schiavo izolirani slucaj, neki demokrati izražavaju bojazan da je Kongres postavio presedan koji bi mogao rezultirati rivalitetom izmedu zakonodavaca i sudova i u buducim slicnim slucajevima.

XS
SM
MD
LG