Linkovi

Politička dimenzija slučaja Terri Schiavo


Slucaj Terri Schiavo, žene koja živi u trajnom vegetativnom stanju vec petnaest godina, razbuktao je raspravu o umiranju u Americi. Je li društvo obvezno ocuvati život po svaku cijenu? Ili, postoji li tocka na kojoj prirodi treba dopustiti da ide svojim tokom? Ova su pitanja dobila i politicku dimenziju – o cemu izvještava Jim Malone.

Za održavanje na životu Terri Schiavo zalažu se konzervativni kršcani, koji u pravilu podržavaju Republikansku stranku. No, lokalni i savezni sud odbili su njihove, kao i zahtjeve roditelja nesretne žene, da se ona ponovno pocne hraniti na umjetan nacin. Podsjetimo – na temelju sudske presude, kojom je udovoljeno zahtjevu supruga Terri Schiavo – nekidan su skinute cijevi preko kojih je Terri primala hranu i vodu.

Stotine kršcanskih aktivista održava danonocna bdijenja pred bolnicom na Floridi gdje leži Terri Schiavo. Kongres je pod pritiskom republikanske baze na brzinu izglasao zakon koji je roditeljima Terri Schiavo dao pravo da putem saveznog suda traže odgodu presude lokalnog suda da se treba prestati s umjetnim hranjenjem.

"Uvijek cu ponavljati, pravna i politicka pitanja možda su kompleksna, ali moralna – nisu" - izjavio je nedavno celnik republikanaca u Zastupnickom domu, Tom DeLay, koji se protivi ideji da se život Terri Schiavo skrati putem sudske presude, bez obzira na protivljenje njezinih roditelja. Predsjednik Bush potpisao je zakon u tom smislu.

No, sudovi su odlucili drugacije, a cini se da na strani republikanaca nije niti vecina Amerikanaca. Kako pokazuju ankete, oni jednostavno smatraju da se politicari u ovo pitanje ne bi trebali miješati. Ankete komentira Larry Sabato, professor politickih znanosti na Sveucilištu Virginija. "Ocito je da, kratkorocno gledano, postoje posljedice, i one ne idu na ruku republikancima i predsjedniku Bushu. No, treba naglasiti da je to krotkorocni trend. Možda je predsjednik u anketama popularnosti izgubio tek nekoliko bodova."

Demokrati su u vezi s ovim pitanjem podijeljeni. Neki se slažu s republikancima, no vecina smatra da Kongres i predsjednik države ne bi trebali utjecati na ishod ove prije svega osobne odnosno obiteljske krize. Demokrati nisu raspoloženi za jaci angažman oko ovog slucaja i zbog toga što ne žele da ih se ponovno ne optuži da ne shvacaju eticke dileme prosjecnog Amerikanca, pogotovo onog pobožnijeg – kaže Larry Sabato. "Demokrati su na prošlim izborima uvjerljivo poraženi upravo zbog navodnog neshvacanja koje eticke vrijednosti inspiriraju prosjecnog glasaca. U ovom si slucaju nisu željeli natovariti još veci teret. Demokrate se naime smatra svjetovnom, cak i hedonistickom strankom."

Larry Sabato smatra da je teško procijeniti hoce li slucaj Terri Schiavo imati dalekosežne posljedice na politickoj sceni. Medutim, upozorava ovaj analiticar, slicna emociaonalna debata ponovit ce se u slucaju prijedloga da se legaliziraju homoseksualni brakovi, pitanja pobacaja kao i zakonske dopustivosti istraživanja na maticnim stanicama.

XS
SM
MD
LG