Linkovi

Autopsija Terri Schiavo pokazala nepopravljiva oštećenja mozga


Autopsija izvršena na Terri Schiavo pokazala je da je njen mozak bio teško i trajno oštecen, što je potvrdilo tvrdnje njenog supruga da je prije smrti bila u trajnom vegetativnom stanju.

Rezultati autopsije nad 41-godišnjom ženom objavljeni su više od dva mjeseca nakon što je umrla od dehidracije poslije uklanjanja sonde za hranjenje. Njenom smrcu okoncana je višegodišnja sudska bitka oko njenog prava na smrt, u koju su se pred kraj ukljucili i Kongres i Bijela kuca. Autopsija je pokazala da se njen mozak smanjio na polovinu velicine normalnog mozga za ženu njene dobi, te da je pokazivao znakove vrlo teškog oštecenja. Rezultati autopsije takoder ukazuju da je Terri Schiavo bila slijepa, iako se na cesto emitiranom video-snimku vidi kako okrece glavu i trepce ocima. Lijecnici su kazali da su ti pokreti bili automatske reakcije, a ne znakovi svijesti.

Autopsija, medutim, nije rasvijetlila razloge njenog kolapsa 1990, u kojem joj je stalo srce, nakon cega je pala u komu. Dugo se vjerovalo da je kolabirala zbog bulimije, a njeni roditelji tvrdili su da ju je suprug Michael zlostavljao i gušio.

XS
SM
MD
LG