Linkovi

Tramp na suđenju blaćenje zamijenio šutnjom, a možda i spavanjem


Trump na suđenju
Trump na suđenju

Donald Tramp nije poznat po tome što lako popušta.

Ipak, već sedmicama, slavno borbeni, pretpostavljeni republikanski kandidat sjedi u tišini - do te mjere da se ponekad čini da spava - u sterilnoj sudnici na Menhetnu usred salve optužbi i uvreda.

Bilo je trenutaka kada je njegov bivši fikser koji je postao glavni svjedok optužbe citiran da ga je nazvao "prostaškim ženomrzcem iz crtanog filma" i zlikovcem koji pripada u "kavez, poput životinje".

Tu su bili ekspilicitni detalji koje je prenijela porno glumicao iz noći za koju tvrdi da su imali seks. Postojali su i poduži opisi onoga za šta tužilaštvo tvrdi da je nezakonita šema da se prikriju tajne isplate novca kako bi se spasila njegova kampanja 2016. godine.

Kroz sve to, čak i dok su on i njegovi saveznici napali slučaj izvan sudnice, Trump je većinu svog vremena kao optuženi proveo satima sjedeći gotovo nepomično, zavaljen u svoju bordo kožnu stolicu zatvorenih očiju. Na kraju je odlučio da ne svjedoči u slučaju koji ga je učinio prvim bivšim predsjednikom u istoriji nacije kome se sudi po krivičnim optužbama.

Završne riječi u ovom slučaju zakazane su za utorak, nakon čega će porota odlučiti hoće li ga proglasiti krivim za krivična djela, prvog bivšeg predsjednika i kandidata velike stranke.

Trumpovo držanje u sudnici bilo je značajno odstupanje od uobičajene ličnosti koja ga je definirala kroz decenije javnog života.

I bilo je barem djelomično strateško, prema ljudima koji su upoznati s Trumpovim pristupom koji su pod uvjetom anonimnosti razgovarali o slučaju.

Trumpovi advokati su ga upozorili da bi ponašanje kao što se ponašao u prethodnim suđenjima - gdje se svađao sa sudijama i izjurio - moglo naštetiti njegovom ugledu u poroti koja vjerovatno prati svaki njegov potez i koja će odrediti njegovu sudbinu.

Gluma, čini se da je zaključio, nije u njegovom najboljem interesu, posebno zato što mu prijeti opasnost od zatvora ako bude osuđen.

Trump je također nekoliko puta dnevno mogao razgovarati s gomilom medija koji su kampirali ispred sudnice, dajući mu oduška da isprazni svoje frustracije i prenese svoju poruku.

Suočen sa naredbom o zabrani komentara koja mu zabranjuje da kritikuje svjedoke, njegova kampanja je okupila mnoštvo pristalica - od kandidata za potpredsjednike do predsjednika Predstavničkog doma - da umjesto toga izvode te napade.

Ali pristup ima svoje rizike. Neki bivši tužioci i advokati koji su pomno pratili slučaj rekli su da, iako bi se ometajuće ponašanje moglo pokazati štetnim za porotu, postoji i rizik da Trump izgleda previše neangažiran.

"Ono što želite je da vaš klijent izgleda pažljiv, pun poštovanja i izgleda kao da ga ništa ne muči - ali i da ne zaspi", rekao je Randall D. Eliason, bivši pomoćnik američkog tužioca koji se godinama specijalizirao za kriminalne poslove.

OČI ŠIROKO ZATVORENE

Trump je više puta demantovao izveštaje novinara koji su ga gledali preko zatvorene televizije da spava na sudu, insistirajući na svojoj stranici na društvenim mrežama da jednostavno zatvori „moje prelijepe plave oči, ponekad, pažljivo slušam i shvatim SVE!!!

"Ne, ne zaspim", rekao je za Telemundo Miami. “Ponekad ću se zavaliti i zatvoriti oči. Čujem sve savršeno. U jednom trenutku mogu zaspati. Ali javiću vam kada to bude.

Eliason je rekao da je Trumpovo držanje "definitivno" nešto što su porotnici primijetili i potencijalno bi mogli doživjeti kao nepoštovanje ako osjete da se "ponaša kao da nisu vrijedni njegove pažnje" ili misle da drijema.

"Ako je to taktika da se pokuša učiniti da izgleda kao da nije zabrinut zbog svjedočenja, mislim da to ne bi bilo dobro", rekao je. „Pretpostavljam da ako on zaista samo sluša zatvorenih očiju, meditira ili bilo šta drugo, to ne izgleda tako loše. Ali mislim da bi spavanje porota smatrala priličnim nepoštovanjem.

S druge strane, dodao je: "Ne želite da se stvarno uznemiri" kao što je to činio tokom prethodnih suđenja.

Zapravo, spavanje na sudu bi bilo veoma neobično za optuženog.

Bio sam svjedok kako advokati zaspu, ali nikada optuženi u krivičnom predmetu. Njihovi životi su u pitanju i oni ne spavaju po mom iskustvu”, rekao je Stephen A. Saltzburg, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta George Washington koji je pisao o ovom slučaju.

"Moguće je da je sve to gluma da pokaže: 'Hej, ovo je laž, neću da obraćam pažnju na to'", dodao je, ali to takođe ne bi bilo od pomoći. "Pošto porota mora da obrati pažnju, to ne šalje poruku da poštujete ovaj proces"

'VAŠ KLIJENT JE UZNEMIREN'

Tramp nije bio potpuno pod sedativima. Tokom izbora porote, djelovao je budno i angažovano, a u jednom trenutku ga je sudija ukorio zbog njegovih vidljivih reakcija na odgovore jednog porotnika.

Dok je porotnik bio na podijumu možda 3 metra od vašeg klijenta, vaš klijent je glasno nešto izgovarao... čujno je gestikulirao,” upozorio je sudija Juan Merchan jednog od njegovih advokata u aprilu.

Neću to tolerisati. Neće biti zastrašivanja porotnika u ovoj sudnici”, nastavio je. „Želim da to bude kristalno jasno.

Kasnije, kada je Stormy Daniels bila na klupi, Trumpova reakcija na njeno svjedočenje još jednom je navela Merchana da pozove njegove advokate.

Razumijem da je vaš klijent uznemiren u ovom trenutku, ali zvučno psuje, a vizuelno odmahuje glavom i to je prezirno. Ima potencijal da zastraši svjedoka i porota to može vidjeti”, rekao je Merchan, prema transkriptu.

Ali kako je suđenje odugovlačilo, a posebno tokom svjedočenja njegovog bivšeg advokata Michaela Cohena, Trump je najčešće sjedio u miru, zavaljen u fotelju, zatvorenih očiju, stisnutih usana i nagnute glave unazad ili u stranu. S vremena na vreme se pomjerao - ponekad da se počeše. Ponekad se činilo da drijema, dok su mu usta razjapljena dok je satima sjedio u fluorescentno osvijetljenoj sudnici.

Drugi put se ponovo angažovao, sjedeći uspravno, ćaskajući sa svojim advokatima ili škrabajući i dodajući bilješke. Često je listao hrpe papira, razgledao sudnicu ili sjedio uspravno, prekriženih ruku na grudima. Posebno je bio oprezan i angažovan tokom borbenog svedočenja svedoka odbrane Roberta Kostela, tokom kojeg je sudija zapretio da će Kostela ukloniti sa klupe za svjedoke.

Ali nakon toga, vratio se u položaj zatvorenih očiju i leđa koji je postao njegov zadani položaj.

PROŠLI IZLIVI BIJESA

Bio je to izrazit kontrast u odnosu na njegovo držanje na njegovim ranijim građanskim suđenjima, kada je Trump izjurio iz sudnice, aktivno se sukobio sa sudijama i nije se trudio da sakrije svoj prezir.

Tokom građanskog suđenja za poslovnu prevaru, tokom kojeg je i Cohen svjedočio, Trump je s klupe odbio sudskog službenika, obrušio se na sudiju i, u jednom trenutku, izašao iz sudnice. Sudija u tom slučaju izrekao je Trumpu kaznu od 355 miliona dolara.

A u predmetu za klevetu E. Jean Carroll, ukoren je što je mrmljao dok je ona govorila, rekao je sudiji da bi volio da bude uklonjen iz sudnice, te je ustao i izašao tokom njene završne riječi, pred porotom .

Saltzburg je rekao da vjeruje da je Trumpovo ponašanje u tom slučaju jedan od razloga zašto joj je porota dodijelila ogromnih 83,3 miliona dolara.

Željeli su da mu pošalju jasnu poruku i mislili su da će za to biti potrebno mnogo novca“, rekao je on.

U ovom slučaju, rekao je Jeffrey S. Jacobovitz, advokat sa velikim iskustvom u odbrani od kriminala, Trumpovo držanje je "nešto što bi porota sigurno primijetila".

Percepcija da je spavao “vjerovatno će imati negativan utjecaj na porotu”, rekao je, dodajući: “Mislim da bih više volio ljutitog Trumpa”.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG