Linkovi

Borrell: Način izraelskog ratovanja protiv Hamasa "sije generacijsku mržnju"


Ppogled na šatorski kamp u kojem se nalaze raseljeni Palestinci, u Rafi.
Ppogled na šatorski kamp u kojem se nalaze raseljeni Palestinci, u Rafi.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da način na koji Izrael vodi svoj rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze "sije generacijsku mržnju".

Borrell je govorio uoči odvojenih razgovora koje ministri EU vode u ponedjeljak s izraelskim ministrom vanjskih poslova Izraelom Katzom i najvišim diplomatom palestinskih vlasti Riyadom al-Malikijem.

"Imamo na umu šta je Hamas, šta je Hamas uradio, i svakako odbacujemo i osuđujemo", rekao je Borell novinarima. "Ali mir i stabilnost se ne mogu izgraditi samo vojnim sredstvima, a ne ovim konkretnim načinom upotrebe vojnih sredstava."

Borrell je bio među zapadnim zvaničnicima koji su kritizirali broj civilnih žrtava u Gazi. Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas kaže da je najmanje 25.105 Palestinaca ubijeno, od kojih su mnogi žene i djeca. Ministarstvo ne precizira broj civila i boraca Hamasa među poginulima.

"Humanitarna situacija ne može biti gora", rekao je Borrell. "Nema riječi da se objasni kakva je situacija, sa stotinama hiljada bez ičega, bez skloništa, bez hrane, bez lijekova i pod bombama. I svaki dan je veliki broj ubijenih civila."

Izrael je okrivio Hamas za dovođenje civila u opasnost, rekavši da militantna grupa namjerno djeluje u stambenim područjima i u mreži tunela ispod njih.

Borbe u Gazi nastavljene su u ponedjeljak izraelskim zračnim napadima na militante Hamasa u sjevernim, centralnim i južnim regijama.

Vazdušni napadi i žestoke borbe zabilježeni su u južnom gradu Khan Younis, drugom po veličini gradu u Pojasu Gaze.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG