Linkovi

Saudijski ministar vanjskih poslova: Nema normalizacije odnosa sa Izraelom bez puta ka palestinskoj državi


Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud
Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije u intervjuu za CNN koji je emitiran u nedjelju rekao je da nema normalizacije odnosa s Izraelom bez rješavanja palestinskog pitanja.

Upitan da li nema normalizacije odnosa bez puta ka kredibilnoj i nepovratnoj palestinskoj državi, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je za CNN: "To je jedini način na koji ćemo izvući korist. Dakle, da, jer je potrebna stabilnost i jedino će stabilnost doći kroz rješavanje palestinskog pitanja."

Izjave ministra vanjskih poslova bile su dio intervjua koji je prvobitno snimljen na marginama Svjetskog ekonomskog foruma održanog prošle sedmice u Davosu, u Švicarskoj, a emitiran je u nedjelju na CNN-u.

Deeskalacija sukoba u Gazi i zaustavljanje pogibije civila ključni su fokus Saudijske Arabije, rekao je ministar.

"Ono što vidimo je da Izraelci razbijaju Gazu, civilno stanovništvo Gaze", rekao je. "Ovo je potpuno nepotrebno, potpuno neprihvatljivo i mora prestati."

Lokalno ministarstvo zdravlja u Gazi kaže da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno, a više od 62.000 ranjeno u izraelskom napadu na regiju od napada palestinske islamističke grupe 7. oktobra na Izrael.

Predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu konačno su razgovarali prošlog petka nakon očigledne, gotovo četveronedjeljne praznine u direktnoj komunikaciji tokom koje su temeljne razlike došle u fokus oko mogućeg puta prema palestinskoj državnosti nakon završetka borbi u Gazi.

Odnos lidera sve više pokazuje znakove zategnutosti jer je Netanyahu u više navrata odbijao Bidenove pozive na palestinski suverenitet, dok američki predsjednik vjeruje da je ključ za otključavanje trajnog mira na Bliskom istoku – često citirano, nedostižno rješenje o dvije države.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG