Linkovi

Netanyahu odbacio Hamasov prijedlog za okončanje rata u Gazi


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je u nedjelju prijedlog militanata Hamasa da se okonča rat u Gazi koji je sada u četvrtom mjesecu.

„U zamjenu za oslobađanje naših talaca,” rekao je izraelski lider u saopćenju, „Hamas zahtijeva završetak rata, povlačenje naših snaga iz Gaze, oslobađanje svih ubica i silovatelja. I ostavljajući Hamas netaknutim.”

Hamas je u nedjelju branio svoj teroristički napad na Izrael 7. oktobra, ali je priznao „greške” i pozvao na prekid „izraelske agresije” u Gazi.

U svom prvom javnom izvještaju o napadu koji je započeo rat, militantna grupa je rekla da je to „neophodan korak” protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija i način da se osigura oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Krajem novembra, u dogovoru koji su posredovali Sjedinjene Države, Katar i Egipat, više od 100 od oko 240 talaca koji su zarobljeni u Gazi tokom napada Hamasovih militanata na južni Izrael 7. oktobra, oslobođeno je u zamjenu za oslobađanje od 240 Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima.

Otkako je taj sporazum okončan, Netanyahu se suočava sa sve većim pritiskom unutar Izraela i nekih svjetskih lidera da osigura oslobađanje 136 talaca koji su ostali u zarobljeništvu, od kojih je možda dvadesetak umrlo ili ubijeno.

Neki svjetski lideri, ali ne i američki predsjednik Joe Biden, pozvali su na hitan prekid vatre u borbama. Oko 1.200 Izraelaca je ubijeno u početnom napadu, a, prema zdravstvenim zvaničnicima Hamasa, više od 25.000 u Gazi tokom izraelske kontraofanzive, uključujući civile i militante.

Netanyahu je posljednjih dana također zauzeo snažnu poziciju protiv palestinske državnosti kako bi se stabilizirao nestabilni Bliski istok i spriječilo širenje rata u cijelom regionu. Biden i drugi američki zvaničnici pozvali su na palestinsku državnost.

Neke informacije dolaze od AFP-a, AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG