Linkovi

Biden vodi kampanju o ekonomiji, abortusu, demokratiji— i da ne bude kao Trump


Trump - Biden
Trump - Biden

Američki predsjednik Joe Biden opisuje izbore sljedeće godine kao bitku za "dušu" svoje nacije. Njegova kampanja se fokusirala i na tvrdnje da je poboljšao živote Amerikanaca svojim zbog svog odnosa prema ekonomiji, pristup abortusu i prijetnjama demokratiji.

Posljednjih mjeseci, on je putovao zemljom kako bi razgovarao o zakonima koji su otvorili radna mjesta, promovirao svoje napore u zaštiti prava na abortus i poboljšanju sigurnosti oružja, te govorio - često strastveno - o svom radu na zaštiti ustavne vladavine.

On je pristupio takozvanim problemima sa kuhinjskim stolom u metaforički prikladnom okruženju koje mu je omogućilo da prenese nekoliko poruka odjednom, kao na primjer kada je u ponedjeljak u Philadelphiji - rodnom mjestu američkog ustava - rekao da su vatrogasci spasili njegovu kuću da ne izgori.

Ili kada je u novembru posjetio okrug jednog od svojih najglasnijih republikanskih klevetnika kako bi hvalio svoj rad u donošenju poslova koji su prihvatljivi za klimu.

"Historijske investicije koje danas slavimo su u okrugu kongresmena [Lauren] Boebert", rekao je Bajden. "Ona je jedna od vođa ovog ekstremnog pokreta MAGA [Učinimo Ameriku ponovo velikom]. Ona je, zajedno sa svakim republikanskim kolegom, glasala protiv zakona koji je omogućio ova ulaganja u radna mjesta."

Sa svog mjesta u Bijeloj kući, Biden djeluje uvjeren u svoje šanse da pobijedi svog najvjerovatnijeg izazivača, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Kada ga je novinar upitao početkom decembra da li misli da Trumpa može pobediti bilo koji demokrata osim njega, Biden je zastao, nasmiješio se i rekao: "Vjerovatno njih 50. ... Nisam jedini koji ga može pobijediti, ali ja ću ga pobijediti."

Faktor starosti

Joe Biden
Joe Biden

Anketari kažu da ih najviše brine ekonomija, dok mnogi ističu i broj koji Bidenova administracija ne može promijeniti: njegove poodmakle godine.

Do izborne noći, Biden – koji ima 81 godinu i oko četiri godine stariji je od Trampa – biće pet godina stariji od najstarijeg čovjeka koji je ikada bio na toj funkciji – Ronalda Reagana.

Demokratski anketari kažu da su ove zabrinutosti opterećavajuće za Bidena, ostavljajući Trumpa trenutno ispred u ključnim državama.

"Birači nisu zadovoljni godinama nijednog od naših kandidata", rekao je za VOA Evan Roth Smith, glavni anketar za Blueprint, inicijativu za istraživanje javnog mnijenja. "Mislim da je faktor starosti dio šireg nezadovoljstva sa, 'O, ne. Ovo opet? Opet radimo ovo, Trump protiv Bidena?"

Trump je vodio kampanju na marginama svojih brojnih pojavljivanja pred sudom suočavajući se s nizom optužbi.

"On igra sa — koliko god to čudno zvučalo — sa osjećajem nostalgije, da kada je Donald Trump bio predsjednik — a to bi on rekao — cijene su bile niže, Bliski istok nije bio u ratu, Ukrajina nije bila napadnuta od Rusije, Kina je bila manje mišićava, i tako dalje i tako dalje", rekao je Smith.

Bidenova oštrina

Donald Trump
Donald Trump

Biden je također nedavno uložio malo više oštrine u svoju kampanju, govoreći Trumpove riječi da će biti "diktator" na jedan dan ako bude ponovo izabran.

"Pratiću Hatch Act i izbjeći ću komentarisati izbore 2024.", rekao je zamjenik zamjenika sekretara za štampu Bijele kuće Andrew Bates odgovarajući na pitanje Glasa Amerike o tome vidi li administracija Trumpove komentare kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Zamjenik zamjenika sekretara za štampu Bijele kuće Andrew Bates odgovarajući na pitanje Glasa Amerike o tome vidi li administracija Trumpove izjave kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. "I želim da kažem: pogrešno je suspendovati Ustav i zloupotrijebiti saveznu vlast da bi se progonili kritičari i gazio Prvi amandman. Pogrešno je nadjačati volju birača, koju podržava preko 80 saveznih sudija i najviši zvaničnik za izbornu sigurnost Trumpove administracije. Pogrešno je baviti se nasilnom retorikom i širiti opasne teorije zavjere koje su hrabre policajce koštale života."

Trump je to izjavio 5. decembra tokom intervjua sa popularnom konzervativnom medijskom osobom, koja je pitala: "Obećavate Americi večeras da nikada nećete zloupotrijebiti moć kao osvetu bilo kome?"

"Osim prvog dana", odgovorio je Trump.

Ovaj snažan kontrast je onaj koji obojica - i oni koji pokušavaju zamijeniti Trumpa za republikansku nominaciju - pokušavaju istaknuti prije novembra.

Ali jedna stvar je jasna, ko god pobijedi 2024. godine, američki birači znaju tačno kakvog predsjednika biraju.

XS
SM
MD
LG