Linkovi

SAD: Nećemo stajati po strani dok Dodik gura BiH u sukob


Vlasti entiteta RS kontra države BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Vlasti entiteta RS kontra države BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovni javno je reagirala na najnovije secesionističke najave vođe bosanskih Srba Milorada Dodika.

Reakcija američke ambasade dolazi nakom što je Dodik tokom vikenda ponovo pozvao na uniju između Srbije i tog entiteta u BiH te ponovo negirao da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid.

"Nas (Srbe) niko neće spriječiti da se ujedinimo jer je to naše pravo i naša istorija. Prošli vijek je bio vijek srpskog stradanja, a ovaj vijek srpskog ujedinjenja", rekao je Dodik u nedjelju, 23. aprila.

U nastavku Dodikovog višegodišnjeg kontinuiranog djelovanja protiv interesa države Bosne i Hercegovine, on predvodi entitetske vlasti u blokiranju rada državnih institucija.

Tako su vladajuće stranke entiteta Republika Srpska u Banja Luci, u ponedeljak, potpisale dokument za koji tvrde da ima za cilj "zaštitu Ustava BiH", a koji u praksi produbljuje blokade i političku krizu u zemlji.

"Bosna i Hercegovina je kolonija koja ne posjeduje teritoriju nego samo granicu. Sud i Tužilaštvo BiH su neustavni i nelegalni, a Republika Srpska (RS) će preuzeti sve nadležnosti prenesene na BiH koje nisu direktno određene državnim Ustavom."

Ovo su neke od 21 tvrdnje i stavova navedenih u Planu potpisanom u Banja Luci, koji se odnosi na buduće djelovanje predstavnika entiteta RS u institucijama BiH.

Dodik, i politika koju prevodi, odbacuje i ovlasti Ureda visokog predstavnika nadležnog za tumačenje i provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, kidnapujući pravo tumačenja odredbi mirovnog sporazuma koji je 1995. zaustavio rat u Bosni i Hercegovini.

Na globalnom planu Dodik i vlasti Republike Srpske javno se svrstavaju u podršku geopolitici Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina, dok im Rusija uzvraća podržavajući secesionističke težnje i produbljujući nestabilnost BiH, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Nacija, gdje Rusija ima pravo veta.

Entitetske vlasti, predvođene Dodikom najavile su da će u narednim danima od sudije Ustavnog suda BiH, koji dolazi iz entiteta Republika Srpska, zatražiti ostavku na funkciju u ovoj visokoj državnoj pravosudnoj instanci, kako ne bi učestvovao i njenom radu.

Ranije je Dodik najavio da "svi kadrovi iz entiteta Republika Srpska" prekidaju saradnju sa američkim ambasadorom u Bosni i Hercegovini, ali se to, u praksi, nije desilo.

Politički sukob zapaljive retorike, eskalirao je jer Dodik i njegovi istomišljenici odbijaju da prihvate činjenicu da je država zakoniti vlasnik imovine u entitetu Republika Srpska, netačno tvrdeći da po Ustavu Bosna i Hercegovina ima samo granice ali ne i imovinu.

Milorad Dodik je pod dvostrukim sankcijama američke vlade, zbog narušavanja mira i korupcije, a na listama sankciniranih američke i drugih vlada su njegovi brojni saradnici.

Bosna i Hercegovina već godinama je zapela na evropskom putu blokirana nacionalističkim tendencijama i trvenjima između najvećih nacionalističkih stranaka u zemlji.

Iako joj je Evropska Unija nakon višegodišnje političke stagnacije poklonila status kandidata za pristupanje bloku, čini se da taj potez u praksi nije donio politički napredak.

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini ranije je najavljivala da SAD neće mirno stajati gledati "Dodikova potpirivanja".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG