Linkovi

Dodikova politika: Američki novac poželjan, ambasador nepoželjan


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Dodikova ideja da se u RS-u prekine kontakt sa Američkom ambasadom u BiH nije objeručke prihvaćena kod zvaničnika tog entiteta. A američka pomoć u RS-u, trenutno u vrijednosti oko 11 miliona dolara, nastavlja ići svojim tokom, kažu iz USAID-a Glasu Amerike.

Odličan dan za obilazak Istočnog Starog Grada sa načelnikom Gašanovićem, opisuje Ambasada SAD-a na Twitteru posjetu ambasadora Michaela Murphyja.

Murphy je posjetio ovu općinu u RS-u dvije sedmice nakon što je Vlada RS donijela odluku kojom traži od zvaničnika RS-a na svim nivoima vlasti da prekinu saradnju sa Ambasadom SAD-a. Kao razlog za ovakvu odluku se navodi američko miješanje u unutrašnje stvari u BiH.

Murphy je razgovarao sa Bojom Gašanovićem, načelnikom Općine Istočni Stari Grad, koja se nalazi u sastavu Istočnog Sarajeva, o turističkim potencijalima i tehnološkoj industriji.

Općina Istočni Stari Grad u odgovoru na upit Glasa Amerike pojašnjava kako se radi o nerazvijenoj Općini i da njeguju i grade prijateljske odnose sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima u BiH, kao i sa susjednim općinama. Kroz takvu saradnju, kako kažu, doprinijeli su razvoju Općine i boljem životu stanovnika.

Smatraju kako bi bilo neprikladno da otkažu posjete dogovorene prije odluke Vlade RS i naruše korektne odnose sa Ambasadom SAD-a u BiH, stoji u odgovoru.

Dalje navode i kako smatraju da su nacionalni interesi iznad pojedinačnih, ali da je zadržavanje stanovnika i omogućavanje boljih uslova za život u Istočnom Starom Gradu imperativ svakodnevnog rada.

Gašanović nije jedini načelnik koji se oglušio na vladinu odluku.

I Marinko Božović, načelnik Opštine Istočna Ilidža, također u sastavu Istočnog Sarajeva, ugostio je Murphyja nakon zahtjeva za prekidom saradnje sa Ambasadom SAD-a.

Murphy se zanimao za Božovićev ekonomski program i kako Sjedinjene Države mogu pomoći razvoj općine koju vodi.


Oba načelnika dolaze iz opozicionih partija. Općina Istočna Ilidža nije odgovorila na upit Glasa Amerike upućen mailom koji je naveden na stranici općine.

Dodikova nezadovoljstva američkim ambasadorima

Ambasador Murphy nije izuzetak u ponašanju Milorada Dodika, sadašnjeg predsjednika RS-a, prema američkim zvaničnicima. Njegov prethodnik, Eric Nelson, bio je također meta Dodikovih kritika nakon što je najavio sankcionisanje zvaničnika koji rade na podrivanju napretka Zapadnog Balkana.

„Dosta je Vašeg miješanja u unutrašnje stvari zemlje u kojoj ste ambasador. Dosta je Vaših lekcija koje držite svojim domaćinima”, rekao je Dodik u ljeto 2021. godine, a prenio N1.

Ništa drugačije nije bilo ni sa Nelsonovom prethodnicom, Maureen Cormack, sa kojom se Dodik jedne prilike na planini Jahorina odbio rukovati.

Za vrijeme mandata Cormack i Nelsona, Dodika su dva navrata sankcionisale Sjedinjene Države – zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije.

USAID u RS-u

Misija USAID-a u BiH kaže u pisanom odgovoru za Glas Amerike kako nastavljaju pomagati RS-u, dodajući kako trenutne aktivnosti vrijede oko 11 miliona dolara.

„Surađujemo prvenstveno s nevladinim organizacijama, civilnim društvom i privatnim sektorom”, kaže se u odgovoru koji je mailom poslala Dražena Peranić, oficirka za komunikacije u USAID-u.

Dodik i zvaničnici koji slijede njegovu politiku nisu se odlučili za bojkot američke pomoći koja se realizuje kroz USAID projekte.

Neum, bh. gradić sa jedinim izlazom BiH na Jadransko more, bit će domaćin energetskog samita naredne sedmice. Samit je podržala i Vlada Sjedinjenih Država putem USAID-a.

U opisu samita se kaže kako se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.

Staša Košarac, član SNSD-a čiji je Dodik predsjednik, vodi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na nivou države.

I sam Dodik, zajedno sa drugim zvaničnicima iz RS-a, prisustvovao je otvaranju zgrade za izbjegle i raseljenje osobe, koju je, između ostalih finansirao i USAID. Zgrada u Banjaluci je otvorena nakon vladine odluke o bojkotu Američke ambasade.

„Nismo mi prekinuli saradnju sa Amerikom, nego sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini. Ako ne žele zbog toga da finansiraju, to je uredu, nikakav problem nemam s tim”, poručio je Dodik na otvaranju zgrade.

Ipak, Dodiku u posljednje vrijeme jedino smeta strana pomoć kojom se finansiraju nevladine organizacije, uključujući pomoć USAID-a.

Najavio je donošenje zakonskih propisa o nevladinim organizacijama koji bi bili označeni terminom „strani agent”. A zakon bi podrazumijevao da nevladine organizacije obavezno moraju prijaviti sve transakcije i sve što rade.

Organizacije poput Transparency Internationala u BiH, kao i malobrojni nezavisni mediji, koji se finansiraju i od USAID-a, propituju Dodikov, i rad institucija kojima rukovodi njegova politička stranka.

Dodik je naveo kako će taj zakon biti po uzoru američki, ali mu se ne vjeruje.

Direktorica USAID-a Samantha Power u rekaciji je rekla kako su takvi zakonski propisi, uključujući kriminalizaciju klevete, inspirirani Rusijom, kojima se građanima uskraćuju osnovna prava, ušutkava neslaganje i dopušta neokontrolisano cvjetanje korupcije.


Stigao je odgovor sa Dodikovog naloga na Twitteru: „Zanimljivo je da baš direktorica USAID-a reagira, znajući da se preko USAID-a financiraju mnogi 'projekti' u BiH.”


Nakon toga, Transparency International je podsjetio na Dodikovu izjavu iz januara 2022. godine: „USAID je u proteklim godinama dao ozbiljan novac i u Republici Srpskoj i mi smo zahvalni. (…) Veoma mi je drago da sam mogao da primjetim da se u planovima gospođe Power ne pravi razlika između Republike Srpske i Federacije, da će ona nastaviti podržavati projekte u i Republici Srpskoj, što je (...) bilo važno da taj dio sastanka vezano za USAID ocijenimo pozitivnim”.

Vanja Stokić, urednica portala E-Trafika koji također sarađuje sa USAID-om, rekla je prošlog mjeseca u razgovoru za Glas Amerike kako je mnogo dobrih stvari u zemlji poteklo upravo od nevladinih organizacija, spominjući kao primjer sigurne kuće za žrtve rodno zasnovanog nasilja.

„Naša država ne brine dovoljno o svojim građanima i onda su nevladine organizacije prisiljene da traže novac iz drugih izvora”, rekla je ona.

U odgovoru Glasu Amerike, USAID procjenjuje kako je do sada uložio u RS oko 638 miliona dolara, što je jedna trećina ukupno uloženih sredstava u BiH.

„Retorika predsjednika Republike Srpske Dodika i pokušaji izolacije Republike Srpske samo će naštetiti ljudima koji tamo žive i rade”, poručuje se u odgovoru.

USAID navodi kako su SAD do sada u rehabilitaciju infrastrukture u RS-u uložile oko 114 miliona dolara, uključujući obnovu mostova, ulaganje u sudove i slične objekte.

Između ostalog, kroz projekat Diaspora Invest, SAD su do sada podržale 39 kompanija u RS-u koje su uložile više od 25 miliona KM u BiH i otvorili više od 800 novih radnih mjesta RS-u.

*Izvještaj je izmijenjen 28. aprila. Dodat je odgovor Općine Istočni Stari Grad.
XS
SM
MD
LG