Linkovi

Ambasada SAD: Dodik se sramoti negiranjem genocida


Memorijalni centar Potočari, Srebrenica.
Memorijalni centar Potočari, Srebrenica.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo negirao genocid, poručivši da ne mogu spriječiti Dodika da nastavi sramotiti sebe i Republiku Srpsku, ali da će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida.

Podsjetili su na činjenice o genocidu u Srebrenici "koje su utvrdili međunarodni sudovi: elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci".

"Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od Dodika ne može promijeniti ove činjenice", navode iz Ambasade Sjedinjenih Drđava.

Podvlače da grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima Republike Srpske.

Oni su, dodaju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj.

Među njima su, navode, neuspjeh u rješavanju svakodnevnih pitanja koji najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske kao što su rastuće cijene te od neodgovorno javno zaduživanje koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

Iz Američke ambasade naglašavaju da će nastaviti podržavati i sarađivati sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na izjavu novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u vezi genocida u Srebrenici i rekao da je time uvrijedio Srbe i Republiku Srpsku.

U Memorijalnom centru Potočari u proteklih 22 dženaze ukopana je 6.721 žrtva genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koji se dogodio nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ovu zaštićenu UN zonu, polovinom jula 1995. godine, do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG