Linkovi

Kina: Potrošnja na odbranu veća od planiranog ekonomskog rasta


Zračne snage Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) prikazuju svoj supersonični dron.
Zračne snage Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) prikazuju svoj supersonični dron.

Kina će ove godine povećati potrošnju na odbranu za 7,2 posto, što je malo više od prošlogodišnjeg povećanja i vladine skromne prognoze ekonomskog rasta, jer je premijer Li Keqiang pozvao oružane snage da pojačaju borbenu spremnost.

Državni budžet objavljen u nedjelju pokazao je 224 milijarde dolara izdvojenih za vojnu potrošnju.

Budžet za odbranu pomno će pratiti susjedi Kine i Sjedinjene Države, koje su zabrinute zbog strateških namjera Pekinga i razvoja kineske vojske, posebno s obzirom na to da su tenzije posljednjih godina porasle oko Tajvana.

Li je rekao da vojne operacije, izgradnja kapaciteta i borbena spremnost treba da budu "dobro koordinirani u ispunjavanju glavnih zadataka".

"Naše oružane snage, s fokusom na ciljeve za stoju godišnjicu Narodnooslobodilačke vojske 2027, trebale bi raditi na izvođenju vojnih operacija, jačanju borbene spremnosti i jačanju vojnih sposobnosti", rekao je u izvještaju o stanju nacije dok se obraćao u parlamentu gdje njegovo mišljenje uveliko potvrđeno.

Povećanje potrošnje nadmašuje ciljani ekonomski rast od oko pet posto, što je malo ispod prošlogodišnjeg cilja, jer se druga najveća svjetska ekonomija suočava s domaćim problemima.

Peking je nervozan zbog izazova na frontovima u rasponu od Tajvana, na koji Kina smatra polaže pravo, do američkih pomorskih i zračnih misija u Južnom kineskom moru u blizini otoka pod kineskom okupacijom.

Kina je organizirala vojne vježbe u blizini Tajvana prošlog augusta kako bi izrazila ljutnju zbog posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi.

Li Mingjiang, izvanredni profesor na S. Rajaratnam škole za međunarodne studije u Singapuru, rekao je da potrošnja na odbranu koja premašuje prognozu ekonomskog rasta pokazuje da Kina očekuje da će se suočiti s većim pritiscima u svom vanjskom sigurnosnom okruženju, posebno iz Sjedinjenih Država i po pitanju Tajvana.

"Kineski čelnici jasno intenziviraju napore da vojno pripreme zemlju za suočavanje sa svim potencijalnim sigurnosnim izazovima, uključujući neočekivane situacije", rekao je.

Peking kaže da je vojna potrošnja u odbrambene svrhe relativno nizak postotak kineskog BDP-a i da je kritičari žele prikazati kao prijetnju svjetskom miru.

"Oružane snage trebale bi intenzivirati vojnu obuku i pripravnost na svim područjima, razviti nove vojne strateške smjernice, posvetiti više energije obuci u borbenim uslovima i uložiti dobro koordinirane napore za jačanje vojnog rada u svim smjerovima i domenama", rekao je premijer Li.

Takashi Kawakami, profesor na Fakultetu Takushoku u Tokiju, rekao je da će Kina vjerovatno dati prednost svojim nuklearnim sposobnostima.

"Kako Kina jača novo područje kognitivnog ratovanja nad Tajvanom, mislim da će također koristiti budžet za izgradnju svojih kibernetičkih i svemirskih sposobnosti, kao i svojih podmorničkih snaga za gađanje podmorskih kablova", rekao je.

Prijavljeni odbrambeni budžet Kine za 2023. iznosi otprilike jednu četvrtinu predložene potrošnje SAD-a, iako mnoge diplomate i strani stručnjaci vjeruju da Peking ne prijavljuje stvarne brojke.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG