Linkovi

Asim Sarajlić, bivši funkcioner SDA, još jednom oslobođen krivice 


Asim Sarajlić
Asim Sarajlić

Opštinski sud u Sarajevu oslobodio je Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela "davanje dara i drugih oblika koristi", 10. februara.

Sarajlić, Delalić i Šehović su se teretili da su od 20. do 25. februara 2020. godine, prije zakazanih unutarstranačkih izbora Stranke demokratske akcije (SDA) za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, na kojima su predloženi kandidati bili Semir Efendić, načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, te Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak s delegatom Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić je bivši potpredsjednik i bivši šef kadrovske komisije vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Delalić je bio poslanik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH. Šehović je bivši opštinski vijećnik SDA u Novom Gradu Sarajevu.

Tvrtkoviću su, prema optužnici, obećali da će korištenjem svog uticaja na osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu. Tvrtković je trebao zauzvrat svoj glas dati kandidatu Fikretu Prevljaku.

Optužnica je potvrđena 27. decembra 2021. godine.

Afera političke korupcije objelodanjena je objavom audio snimka na Facebook stranici Efendića.

Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić i Delalić iznose brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i budućim planovima.

U "tajnom snimku" spomenut je i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), pod nadimkom Osmica (Osman Mehmedagić), te način izbora gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake. O ovim pitanjima predsjednik SDA Bakir Izetbegović se tada ogradio.

"Komisija će ispitati odgovornost svih aktera i dostaviti izvještaj Predsjedništvu Stranke demokratske akcije (SDA). Ljudi su uradili stvari koje nisu trebali, ali će odgovarati pred tužilaštvom i sudom, kao i pred SDA. Među hiljadama članova SDA dese se i ovakve stvari", rekao je u Sarajevu 3. marta 2020. predsjednik te stranke Bakir Izetbegović nakon sjednice Kolegija SDA i objavljivanja snimka.

Efendić je izgubio u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora. Na tu poziciju izabran je Prevljak. Efendić je kao kandidat SDA na izborima u oktobru 2020. osvojio novi mandat, da bi nakon toga napustio tu stranku i postao predsjednik Stranke za BiH.

Prevljak je bio kandidat SDA za načelnika Ilidže kod Sarajeva, ali je tu poziciju osvojio Nermin Muzur, kandidat stranke Narod i pravda, političke partije koju su osnovali uglavnom bivši članovi SDA.

Sarajlić se nalazi na američkoj listi sankcija od aprila 2022.godine, jer je bio uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je BH Telecom".

Bosna i Hercegovina se, prema indeksu percepcije korupcije za 2022.godinu, nalazi na posljednjem mjestu među zemljama Zapadnog Balkana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG