Linkovi

Amiru Zukiću tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen


Amir Zukić ispred Općinskog suda u Sarajevu, 29. juli 2022.
Amir Zukić ispred Općinskog suda u Sarajevu, 29. juli 2022.

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Amira Zukića, bivšeg visokog funkcionera SDA, te još četvoricu optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima u BiH i druga krivična djela.

Oni su proglašeni krivim za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11 do 20 hiljada maraka.

Prvostepenom presudom izrečenom u petak, Zukić je osuđen na tri godine zatvora, a krivnje je oslobođen Asim Sarajlić, dugogodišnji član Predsjedništva SDA.

Optuženi Safet Bibić osuđen je na šest godina, a Senad Trako kažnjen je sa godinu i pol zatvora. Kazna od dvije godine zatvora izrečena je Ramizu Karavdiću, tri godine je dobio Esad Džananović, dok je optuženi Nedžad Trako oslobođen krivnje.

Na prvostepenu presudu postoji mogućnost ulaganja žalbe.

Optužnica je teretila Amira Zukića, Asima Sarajlića, Safeta Bibića, Nedžada Traku, Senada Traku, Ramiza Karavdića i Esada Džananovića za udruživanje radi krivičnih djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Amir Zukić je bio dugogodišnji član SDA u kojoj je obnašao funkciju generalnog sekretara i člana predsjedništva te stranke čiji je bio zastupnik u Parlamentu entiteta Federacija BiH.

Prema optužnici, Zukić je bio jedan od organizatora grupe, te je, koristeći svoj položaj, preko Eseda Džananovića, izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede BiH, u zamjenu za novac utjecao na nezakonito zaposlenje više osoba.

Od maja 2020. godine je na "crnoj listi" SAD-a.

Asim Sarajlić je dugo godina bio "drugi čovjek" SDA.

Arhiv - Asim Sarajlić pred Općinskim sudom u Sarajevu s braniocem. (Foto: BIRN BiH)
Arhiv - Asim Sarajlić pred Općinskim sudom u Sarajevu s braniocem. (Foto: BIRN BiH)

Bio je predsjednik Kadrovske komisije, član Predsjedništva te stranke, državni parlamentarac i šef parlamentarnog kluba, te predsjednik Kantonalnog odbora SDA. Političku karijeru počeo je kao SDA-ov načelnik Vogošće kod Sarajeva.

Sjedinjene Američke Države stavile su u aprilu 2022. godine Sarajlića na "crnu listu" navodeći da je "uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima".

Protiv Sarajlića je podignuta još jedna optužnica, zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, odnosno za namještanje izbora unutar Stranke demokratske akcije.

Ramiz Karavdić je umirovljeni poštar iz Banovića, na sjeveru Bosne koji je, prema optužnici, na terenu pronalazio osobe koje su spremne platiti novac za zaposlenje.

Safet Bibić je u vrijeme podizanja optužnice bio dugogodišnji zaposlenik u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, član Nadzornog odbora KJKP Pokop d.o.o. Sarajevo, član Upravnog odbora Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo te član Upravnog odbora JU KS Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu.

Bio je i v.d. predsjednika Nadzornog odbora Terapijske zajednice Kampus Kantona Sarajevo te predavač-asistent na Fakultetu zdravstvenih studija Sarajevo.

Prema optužnici, Bibić se osim za nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi BiH tereti i za posredovanje u nezakonitom zapošljavanju u KJKP Pokop u Sarajevu, u Domu zdravlja u Ilijašu kod Sarajeva, te u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu.

Optužnica ga tereti i da je za 5.500 maraka (nešto više od 2.600 eura) "završio" jednoj studentici polaganje ispita iz Anatomije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Zbog zdravstvenog stanja je ranije odvojen predmet u odnosu na Mirsada Kukića, koji je prvostepenom presudom osuđen na godinu zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u Elektroprivredi BiH.

XS
SM
MD
LG