Linkovi

Hrvatski predsjednik kritizirao Zapad zbog slanja oružja Ukrajini


Arhiva: Susret Zorana Milanovića i Morada Dodika u Zagrebu
Arhiva: Susret Zorana Milanovića i Morada Dodika u Zagrebu

Hrvatski predsjednik je u ponedjeljak kritizirao zapadne nacije zbog isporuke Ukrajini teških tenkova i drugog oružja u kampanji protiv invazije ruskih snaga, rekavši da će te isporuke oružja samo produžiti rat.

Zoran Milanović je novinarima u glavnom gradu Hrvatske rekao da je "ludo" vjerovati da Rusija može biti poražena u konvencionalnom ratu.

"Protiv sam slanja bilo kakvog smrtonosnog oružja tamo", rekao je Milanović. “To produžava rat.”

“Šta je cilj? Raspad Rusije, promjena vlasti? Govori se i o razbijanju Rusije. Ovo je ludo”, dodao je.

Milanović je pobijedio na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 2019. kao lijevo orijentirani liberalni kandidat, što je kontrapunkt konzervativnoj vladi koja je trenutno na vlasti u Evropskoj uniji i državi članici NATO-a. Ali od tada se okrenuo populističkom nacionalizmu i kritikovao zapadnu politiku prema Rusiji, kao i prema Balkanu.

Milanović je izgradio reputaciju proruskog raspoloženja, što je više puta negirao. Ipak, posljednjih mjeseci, on se otvoreno protivio prijemu Finske i Švedske u NATO, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj kao dio pomoći EU ratom zahvaćenoj zemlji.

Nakon mjeseci oklijevanja, SAD su rekle da će poslati 31 borbeni tenk Abrams od 70 tona u Ukrajinu, a Njemačka je najavila da će poslati 14 tenkova Leopard 2 i dozvoliti drugim zemljama da učine isto.

Milanović je rekao da "od 2014. do 2022. godine gledamo kako neko provocira Rusiju s namjerom da započne ovaj rat".

„Šta je cilj ovog rata? Rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji? Postoji li konvencionalni način da se pobijedi takva zemlja?" pitao je Milanović u ponedeljak. „Ko plaća cijenu? Evropa. Amerika plaća najmanje”, rekao je.

“Prošlo je godinu dana, a tek sada govorimo o tenkovima”, rekao je Milanović. „Ni jedan američki tenk neće otići u Ukrajinu za godinu dana. Tamo će biti poslani samo njemački tenkovi.”

Iako je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, Milanović je formalno vrhovni komandant oružanih snaga. Njegovi najnoviji antizapadni ispadi osramotili su i iritirali vladu zemlje koja je u potpunosti podržala Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG