Linkovi

Bećirović u Briselu: Bosna i Hercegovina na meti opasne ruske politike


Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH
Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH

Bosna i Hercegovina(BiH) je na meti opasne ruske politike, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prilikom susreta u Briselu, 17.januara sa ambasadorima Quinte u NATO-u.

Bosna i Hercegovina(BiH) je na meti opasne ruske politike, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prilikom susreta u Briselu, 17.januara sa ambasadorima Quinte u NATO-u (Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Republika Francuska, Savezna Republika Njemačka i Republika Italija), te ambasadoricom Kraljevine Norveške.

"Odlikovanje koje je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske(RS) uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu, a to nije ogledalo države Bosne i Hercegovine već još jedan pokazatelj destruktivne politike predsjednika entiteta RS-a", kazao je Bećirović, dodavši da je BiH predana aktivnoj saradnji sa NATO-om.

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) je dodijelio 8. januara Vladimiru Putinu Orden RS-a na ogrlici, povodom obilježavanja 9. januara Dana RS, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Dodik je tada izjavio kako je priznanje Putinu dodijeljeno za "patriotsku brigu i ljubav prema RS-u".

"U Evropskoj uniji nema mjesta odlikovanju i nagrađivanju političara koji nalažu uništavanje susjedne države i ubijanje njenog naroda. To svima mora biti jasno, a ova odluka rukovodstva Republike Srpske je žalosna i pogrešna", ocijenio je portparol Unije, Peter Stano 9. januara.

On je podsjetio da je ruski predsjednik direktno odgovoran za agresiju na Ukrajinu, te da se po njegovim naređenjima ubijaju ukrajinski civili i uništava ukrajinska civilna infrastruktura.

"Stavljanje na stranu Putina izoluje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo na međunarodnom planu", poručio je Stano.

Orden RS-a je po rangu najviši orden u RS-u i može da bude na ogrlici ili na lenti.

Dodjeljuje se šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju RS-a.

Bosna i Hercegovina je 2003. godine dobila Zakon o odlikovanjima, koji propisuje sedam ordena. Tročlano Predsjedništvo BiH odlučuje kome dodijeliti orden, a za 20 godina nije uručen nikome. Entitet Federacija BiH ne dodjeljuje odlikovanja.

U entitetu Republika Srpska, uz manje izmjene, je na snazi Zakon o odlikovanjima i priznanjima kojeg je 27. aprila 1993. godine potpisao ratni predsjednik Radovan Karadžić.

Navedenim Zakonom ustanovljeno je ukupno 14 odlikovanja od čega osam ordena i šest medalja. Zakon u RS-u pokušavali su pred ustavnim sudovima osporiti politički predstavnici Bošnjaka, ali su sudovi odbacivali te apelacije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG