Linkovi

Najnapredniji tenkovi mogli bi da promijene kurs rata u Ukrajini


Tenk Leopard 2
Tenk Leopard 2

Sjedinjene Države i Njemačka planiraju opskrbiti Ukrajinu najsavremenijim glavnim borbenim tenkovima, sistemima naoružanja koji bi mogli dramatično da promijene odnos snaga na bojnom polju dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije.

Pošto SAD i Njemačka predaju tenkove Ukrajini, otvoriće se vrata drugim silama u Evropi koje su u NATO, od kojih više desetina koristi napredni njemački tenk Leopard 2, da također prebace teško naoružanje u Ukrajinu.

Glas Amerike je u utorak potvrdio da SAD planiraju da objave da li će Ukrajini isporučiti desetine naprednih tenkova M1 Abrams, koji su daleko rjeđi u Evropi.

Ako Ukrajina bude u stanju apsorbuje značajan broj naprednih tenkova, rekli su stručnjaci za Glas Amerike, to bi moglo da ima veliki uticaj na njene napore da istjera ruske snage sa približno 20 odsto ukrajinske teritorije koja je ostala okupirana skoro godinu dana pošto je Rusija započela invaziju u punom obimu.

Njemačka je bila pod izuzetnim pritiskom drugih evropskih zemalja da dozvoli zemljama koje su kupile njene tenkove Leopard da ih daju Ukrajini, što bi inače bilo zabranjeno zakonima o kontroli izvoza. Ranije ovog mjeseca, zvaničnici u Berlinu su rekli da će Ukrajini obezbijediti Leoparde samo ako SAD obezbijede M1 Abrams.

Glavni borbeni tenkovi

M1 Abrams i Leopard 2 se smatraju "glavnim borbenim tenkovima", što znači da mogu igrati više uloga na modernom bojnom polju. Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da su to dva od samo tri modela tenkova koji se rangiraju kao najnapredniji u arsenalu SAD i njihovih saveznika iz NATO, dok je drugi Challenger 2 britanske proizvodnje.

Iako bi bilo koji od ova tri sistema Ukrajini dao snažan podsticaj na bojnom polju, snabdijevanje i održavanje tenkova Leopard 2 moglo bi da bude najjednostavniji sa logističke tačke gledišta, s obzirom na njihovu široku distribuciju širom kontinenta. M1 Abrams, iako je vjerovatno najnapredniji od ova tri, predstavlja posebne izazove u održavanju, jer ga pokreće mlazni turbinski motor koji zahtijeva posebno gorivo i način popravke, dok Leopard koristi jednostavniji dizel motor.

Tenk M1 Abrams
Tenk M1 Abrams

Leopard 2 je prvi put ušao u upotrebu 1979. godine, ali je od tada mnogo puta unaprjeđivan. Pravi se u više varijanti, ali generalno, tenk je dugačak oko 10 metara, širok 3,75 metara i težak je preko 60 tona. Njegov glavni top ispaljuje izuzetno snažne granate od 120 milimetara. Također nosi dva mitraljeza kalibra 7,62 mm, jedan postavljen koaksijalno sa glavnim oružjem, a drugi koji može da se podiže pod uglom, za gađanje aviona.

M1 Abrams je nešto noviji i nosi slične sisteme naoružanja. Također je nešto teži od Leoparda 2 i ima napredniji oklop.

Oba tenka pružaju odličnu zaštitu za članove posade. Važno je da imaju skladište za municiju koje je odvojeno od odjeljka za posadu, što je bezbjednosna karakteristika koja nedostaje mnogim ruskim tenkovima i koja je doprinijela tome da ukrajinske snage uspiju da unište ili onesposobe veliki broj ruskih tenkova tokom invazije.

Sposobnost manevrisanja

Potreba Ukrajine za tenkovima postala je očiglednija u posljednjih nekoliko mjeseci, pošto je rat prešao u značajno drugačiju fazu. Krajem ljeta i početkom jeseni, Ukrajina je bila u stanju da izvede niz širokih kontranapada, nadjačavši ruske snage i tjerajući ih nazad na istok.

Uz nekoliko izuzetaka, napredak ruskih snaga dalje u Ukrajini je zaustavljen i one su vraćene na teritorije duž istočne strane Ukrajine. Međutim, u oblastima koje još drže, ruske snage su izgradile jake odbrambene pozicije koje imaju cilj da ograniče sposobnost Ukrajine da manevriše oko njih.

Andrew Metrick, saradnik u Programu odbrane u Centru za novu američku bezbjednost, rekao je za Glas Amerike da tenkovi mogu da pomognu u rješavanju tog problema.

"Radi se o vraćanju sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga za operativni manevar", rekao je on. "To stvara snage koje probijaju ušančene ruske položaje i omogućavaju im da iskoriste superiornu vojnu silu i mobilnost kako bi okupili ruske snage."

Kombinovano naoružanje

John Spencer, predsjedavajući studija urbanih ratova Političkog foruma Madison, rekao je za Glas Amerike da je Ukrajini potrebno "kombinovano oružje" za napor koji koordinira pješadiju, artiljeriju, vazdušnu podršku i prije svega - tenkove, kako bi izgurala Rusiju sa tih položaja.

"Bez glavnih borbenih tenkova - i to puno njih - Ukrajina je veoma ometena u svojoj sposobnosti da napadne odbrambene položaje koje Rusi svuda grade", rekao je.

Spencer, koji je služio kao komandant tenka u američkoj vojsci tokom rata u Iraku, rekao je da dok Ukrajina ima neka druga oklopna vozila, uključujući američka borbena vozila Bradley, ništa nema iste mogućnosti kao glavni borbeni tenk.

"Bradley ima mnogo tanji oklop i ima mnogo manju vatrenu moć", rekao je. "Ne može da razbije odbrambene linije."

Tenkovi, rekao je, "stvoreni su da utru put kroz odbrambene linije".

Mjeseci zalaganja

Ukrajinski zvaničnici, koji su se mjesecima apelovali za nabavku naprednih tenkova, nagrađeni su prošle nedjelje sa vijestima da će Velika Britanija obezbijediti više od desetak naprednih tenkova Challenger 2, što je potez za koji su se mnogi nadali da će učiniti da uslijedi neposredna slična akcija iz Njemačke. Kada se to nije dogodilo, ukrajinski zamjenik ministra spoljnih poslova Andrij Melnik rekao je da je to prouzrokovalo "ogromno razočaranje za sve Ukrajince".

Njemačka je izuzetno nevoljna u vezi sa pitanjem snabdijevanja Ukrajine tenkovima, koji su prevashodno ofanzivno oružje. U ranijim fazama rata, veći dio oružja koje su Ukrajini isporučivale zapadne sile, uključujući Njemačku, mogla bi se klasifikovati kao defanzivno i smatralo su se da je manje vjerovatno da će izazvati eskalaciju od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Potrebno na stotine tenkova

Specser, Političkog foruma Madison, rekao je za Glas Amerike da bi Ukrajini trebalo dati stotine glavnih borbenih tenkova, uz neophodnu podršku, da bi uticaj na rat bio pravi. U idealnom slučaju, tenkovi idu napred zajedno sa mehanizovanom pješadijom, transportovanom na bojno polje u vozilima kao što je Bradley, i podržavani artiljerijom i vazdušnim snagama.

Ostaje nejasno koliko će od svake vrste tenkova zaista stići do Ukrajine. Iako postoji više od 2.000 Leoparda 2 raspoređenih u više zemalja u Evropi, nema ni približno toliko tenkova M1 Abrams.

Na raspolaganju su i neki neraspoređeni tenkovi. U utorak, odbrambena kompanija Rheinmetall saopštila je njemačkoj novinskoj agenciji RND da bi mogla da isporuči do 139 tenkova Leopard, ali je veći dio njih, 88, stariji model Leopard 1.

XS
SM
MD
LG