Linkovi

Kongresni izbori: Demokrati bliže Senatu, Republikanci donjem domu


AP projections Midterms
AP projections Midterms

Pobjedom na specijalnim izborima 2020. godine, bivši astronaut omogućio je demokratama da prvi put nakon 70 godina imaju oba mjesta u Senatu koja predstavljaju Arizonu.

Senator iz države Arizona, demokrata Mark Keli, reizabran je na tu poziciju, osvojivši više glasova od protivkandidata iz Republikanske stranke, investitora Blejk Mastersa, navode vodeće američke medijske kuće.

Sen. Mark Kelly, D-Ariz., waves to supporters during an election night event in Tucson, Ariz., Nov. 8, 2022.
Sen. Mark Kelly, D-Ariz., waves to supporters during an election night event in Tucson, Ariz., Nov. 8, 2022.

Reizbor Kelija u jednoj od najkompetitivnijih država znači da je demokratama sada potrebna još samo jedna pobjeda – u Nevadi ili Džordžiji – i zadržaće kontrolu nad Senatom u naredne dvije godine. Brojanje glasova u Nevadi je u toku, a u Džordžiji će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Za razliku od Kelija, demokratska kandidatkinja za guvernerku Arizone, Kejti Hobs, ima mnogo manju prednost u odnosu na republikanku i negatoricu izbora, Keri Lejk. Imajući u vidu da svi glasovi još nisu prebrojani, pobjednica trke još nije proglašena.

U Arizoni, službenici za provođenje zakona ostali su na visokom stepenu pripravnosti zbog mogućih protesta, s barikadama i sigurnosnim ogradama podignutim oko izbornog odjela okruga Maricopa, gdje deseci službenika rade 18 sati dnevno kako bi provjerili preostale glasačke listiće i tabelirali glasove.

Keri Lake, republikanska kandidatkinja za guvernera Arizone, kritizirala je izborne dužnosnike u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijoj saveznoj državi, kao "nesposobne" i "vrijedne prezira", optuživši ih da namjerno odgađaju prebrojavanje glasova.

Bill Gates, predsjednik Nadzornog odbora okruga Maricopa i republikanac, naježio se na njene komentare. "Svi se trebaju malo smiriti i smanjiti retoriku. To je problem ovoga što se trenutno događa s našom zemljom", rekao je novinarima.

U borbi za kontrolu nad Zastupničkim domom, republikanci su bili sve bliže tome da postanu većina i okončaju četverogodišnju vladavinu demokrata.

To bi republikancima dalo pravo veta na zakonodavni program demokrata Bidena i omogućilo im pokretanje potencijalno štetnih istraga o njegovoj administraciji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG