Linkovi

Žestoke borbe u Donjecku, SAD procjenjuju 200.000 vojnih žrtava u ratu na obje strane


A tail of a rocket sticks out of the ground near the recently recaptured village of Zakitne, Ukraine, Nov. 9, 2022.
A tail of a rocket sticks out of the ground near the recently recaptured village of Zakitne, Ukraine, Nov. 9, 2022.

Ukrajinske snage su odbile nove ruske napade, a Moskva nastavlja sa ofanzivom u pravcu Bahmuta i Avdijevke, saopštio je 10. novembra Generalštab ukrajinskih oružanih snaga, dok je najviši američki general upozorio na "ogromnu količinu" patnje i žrtava koje je rat donio Ukrajincima.

Do žestokih borbi na istoku došlo je kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar u djelimično okupiranoj oblasti Herson u Ukrajini, u posljednjem očiglednom neuspjehu Moskve na bojnom polju na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska je saopštila da je takođe odbila ruske napade u Lugansku, koji zajedno sa Donjeckom čini region Donbas u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage su izvele raketne i vazdušne udare i gađale raketama više od 30 naselja u oblastima Donjecka, Luganska, Dnjepropetrovska, Zaporožja, Nikolajeva, Suma i Hersona, saopštila je vojska.

Američki general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba 9. novembra rekao je da je oko 100.000 ruskih i 100.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno u ratu, što je najveća procjena koju je do sada ponudio jedan zapadni zvaničnik.

Milley je, govoreći na događaju u New Yorku 9. novembra, također sugerirao da je poginulo i oko 40.000 civila.

Procjene nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

I Kijev i Moskva pažljivo čuvaju broj žrtava.

U posljednjem ruskom ažuriranju u septembru navodi se da je od početka sukoba 24. februara ubijeno 5.937 vojnika.

"Došlo je do ogromne količine patnje, ljudske patnje", rekao je Milley, dodajući da je sukob stvorio između 15 i 30 miliona izbjeglica.

UN su zabilježile 7,8 miliona ljudi kao izbjeglice iz Ukrajine širom Evrope, uključujući Rusiju. Međutim, brojka ne uključuje one koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, ali su ostali u Ukrajini.

"Postojala je ogromna količina patnje, ljudske patnje", rekao je Milley.

Pozivajući se na Šojguovu naredbu o povlačenju iz Hersona, Milley je rekao da prvi pokazatelji sugeriraju da Rusija slijedi svoje povlačenje, ali je upozorio da bi to moglo potrajati.

Herson mnogi vojni analitičari smatraju najvažnijim od četiri djelimično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija objavila kao pripojene u septembru.

Ona kontroliše i jedini kopneni put do Ukrajine, poluostrvo Krim koje je aneksirala Rusija, i ušće rijeke Dnjepar koje dijeli Ukrajinu.

"Oni su javno objavili da to rade. Vjerujem da to rade kako bi očuvali svoje snage za ponovno uspostavljanje odbrambenih linija južno od rijeke (Dnjepar), ali to ostaje da se vidi", rekao je on.

"Neće im trebati dan ili dva, za ovo će im trebati dani, a možda čak i sedmice da povuku te snage južno od te rijeke", rekao je Milley, procjenjujući da Rusija vjerovatno ima 20.000 do 30.000 vojnika sjeverno od rijeke Dnjepar u toj oblasti.

Kijev je na najavu povlačenja reagovao sa oprezom, ističući da su neke ruske snage ostale u Hersonu i da se u region šalje pojačanje.

"Oni se iseljavaju, ali ne onoliko koliko bi se dešavalo da se radi o potpunom povlačenju ili pregrupisavanju", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, u video snimku objavljenom na internetu kasno 9. novembra.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG