Linkovi

Vojnici iz 20 zemalja na velikoj vojnoj vježbi u BiH


Bosnia EUFOR
Bosnia EUFOR

Vojnici iz 20 zemalja okupiće se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini od 17. oktobra do 22. novembra, saopšteno je iz Evropske mirovna misije BiH (EUFOR).

Okupljaju se kako bi "demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da pruže doprinos bezbjednog i stabilnog okruženja za stanovnike Bosne I Hercegovine".

"Kao i prethodnih godina, EUFOR će privremeno povećati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, ojačati patroliranje i držati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama, tijesno sarađivati sa Oružanim snagama BIH, lokalnim zajednicama i organima za sprovođenje zakona", navodi se iz EUFOR-a.

Ističe se i kako ova vojna vježba pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Mandat EUFOR-a u BiH svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a. Ove godine ističe 3. novembra.

Trenutno je u BiH 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine.

Na početku ih je bilo oko 7.000, ali je taj kapacitet smanjivan kako se popravljala bezbjednosna situacija u zemlji.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, te "doprinos sigurnom okruženju".

Na terenu se provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao "Berlin Plus".

Brojni detalji ovog sporazuma između NATO-a i EU-a nose oznaku tajnosti, a ono što je poznato je da je između institucija EU-a i NATO-a osigurana razmjena povjerljivih podataka.

Prema sporazumu iz 2003. godine, EU i NATO mogu u bilo kom trenutku, u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje bezbjednosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se odbranile od napada ili prijetnje napadom.

XS
SM
MD
LG