Linkovi

Grupa američkih senatora pisala Blinkenu i Austinu: Zaštitite mir u BiH


USA-CONGRESS
USA-CONGRESS

Američka senatorica Jean Shaheen, predsjedavajuća podkomiteta Senata za Evropu, je zajedno sa senatorima Thom Tillisom, Chris Murphyjem i Rogerom Wickerom, poslala pismo državnom sekretaru Antonyju Blinkenu i ministru odbrane Lloyd Austinu, u kojem ova grupa utjecajnih američkih senatora, i demokrata i republikanaca, traži od Administracije predsjednika Bidena da utvrdi konkretnu politiku Washingtona prema Bosni I Hercegovini.

Senatorka Jeanne Shaheen (D), New Hampshire
Senatorka Jeanne Shaheen (D), New Hampshire

U pismu se između ostaloga ukazuje na važnost mandata EUFORa , ali i na potrebu da se razvije jedna sveobuhvatna strategija prema BiH.

Grupa senatora u pismu između ostaloga kaže da je "krhkost Deytonskog sporazuma sada potpuno očigledna i istinski alarmantna. Rat Vladimira Putina je ohrabrio odredjene aktere u BiH, kao i vanjske igrače, i rizik da dodje do nasilja se ne smije ignorirati. Sjedinjene Države se moraju fokusirati da održe mir u BiH".

Senator Chris Murphy (D), Connecticut
Senator Chris Murphy (D), Connecticut

U pismu nadalje senatori naglašavaju da je , s obzirom na stanje u BiH, neophodno da se održi mandate EUFOR-a , kao i da Evropske države usklade svoju strategiju prema BiH sa strategijom i politikom Washingtona, kao i Londona, kako ne bi ponestalo snaga EUFOR- u.

Američki senatori su posebno podcrtali moguće posljedice po Evropske i američke nacionalne interese u BiH Iiširem regionu, do kojih bi moglo doći usljed ruske invazije na Ukrajinu.

Senator Roger Wicker
Senator Roger Wicker

“Rusija nastavlja širiti i produbljivati svoj utjecaj na Balkanu , a Moskva je već nekoliko puta iskazala svoje stajalište kojim podržava regionalne igrače koji se protive i Evropskim i NATO integracijama tih zemalja. Sjedinjene Države neće okrenuti glavu na drugu stranu već moraju demonstrirati svoju odlučnost da pomognu održanje sigurnosti u Evropi između ostaloga o održavajući efikasnu prisutnost na Balkanu….”kažu u pismu administraciji predsjednika Bidena navedeni senatori.

Senator Thom Tillis, R-N.C.
Senator Thom Tillis, R-N.C.

Oni zaključuju pismo pozivom Bijeloj Kući da razvije konkretnu i sveobuhvatnu strategiju, zajedno s NATO savezom i zemljama Unije, da mirovne snage do daljnjeg ostanu u BiH, i u slučaju da Rusija uloži veto na njihov ostanak. Glasanje o EUFOR- u se održava u VIjeću Sigurnosti slijedeći mjesec Pismo senatora Shaheen, Tillis, Murphy i Wicker se može u cjelosti pročitati ovdje.

XS
SM
MD
LG