Linkovi

Bivši policajac osuđen na više od sedam godina zatvora zbog napada na Capitol


Napad na Capitol 6. januara 2021.
Napad na Capitol 6. januara 2021.

Bivši policijski narednik koji se pridružio pristalicama bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u napadu na zgradu Capitola 6. januara 2021., osuđen je na sedam godina i tri mjeseca zatvora, rekao je glasnogovornik Ministarstva pravde.

Porota je u aprilu osudila Thomasa Robertsona, bivšeg policijskog narednika za grad Rocky Mount u Virginiji, po šest tačaka, uključujući ometanje službenog postupka i ometanje pravde, prenosi Reuters.

Tužioci su zatražili od američkog okružnog suca Christophera Coopera da osudi Robertsona na osam godina, najvišu kaznu do sada za bilo kojeg optuženika za nemire na Capitolu, na temelju toga što je Robertson zloupotrijebio svoj položaj od povjerenja kao službenik za provođenje zakona.

Robertson kao i Guy Reffitt, saradnik krajnje desne “Tri posto” koji je također dobio kaznu od sedam godina i tri mjeseca ranije ovog mjeseca, dvije su osobe koje imaju najdužu kaznu do sada zbog nereda na Capitolu.

Robertsonov branitelj tražio je kaznu od najviše 15 mjeseci. On je u pritvoru od prošle godine, nakon što je sudija utvrdio da je prekršio sudske naloge i nastavio online kupovati ono što su tužitelji opisali kao "arsenal" oružja.

Hiljade Trumpovih pristalica upali su u Capitol 6. januara, u pokušaju da ponište njegov izborni poraz, za koji Trump lažno tvrdi da je rezultat prevare.

Skoro 600 osoba je uhapšeno zbog napada na zgradu Capitol Hilla gdje je u toku bilo zasjedanje Kongresa zbog potvrđivanja izborne pobjede Joe Bidena. Prije samog upada, Trump je u Washingtonu održao vatreni govor u kojem je tvrdio da je njegov poraz rezultat prevare.

U napadima je poginulo pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Nakon višesatnog zastoja zastupnici su potvrdili izbornu pobjedu aktuelnog američkog predsjednika Joe Bidena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG