Linkovi

Izvještaj: Šta sve policija nije uradila da spriječi masakr u školi u Teksasu


Memorijal za ubijenu decu i učiteljice ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu
Memorijal za ubijenu decu i učiteljice ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu

Skoro 400 policajaca bilo je u osnovnoj školi u Uvaldeu, ali su njihove odluke na terenu bile "flagrantno loše" što je rezultiralo time da više od jednog sata oklijevaju da se suoče sa ubicom, pokazao je izvještaj istražnog odbora u Skupštini Teksasa.

U pucnjavi 24. maja u školi Rob, ubijeno je 19-oro učenika i dvoje nastavnika.

Izvještaj ima skoro 80 strana i u njemu se kritikuju i lokalna, ali i državna i federalna policija zbog spore reakcije. Iako su policajci bili kompletno naoružani, nisu se suočili sa 18-godišnjim Salvadorom Ramosom koji je pucao u djecu i učiteljice.

Uz izvještaj, objavljen je i snimak kamere za video nazdor iz škole, kao i snimci sa policijkih kamera, koji su pokazali nereagovanje policije u jednoj od najgorih pucnjava u američkim školama. Porodice žrtava zatražile su ostavke.

"Policajci koji su došli u osnovnu školu Rob, nisu radili u skladu sa obukom za situacije sa aktivnim masovnim ubicama, i njihova bezbjednost je bila iznad života djece", navodi se u izvještaju.

Koji su policijski propusti?

Napadač je ispalio 142 metka unutar zgrade a najmanje 100 prije nego što je bilo koji policajac ušao u zgradu.

Ipak, izvještaj navodi mnoge manjkavosti u radu policije, među kojima je i to da niko nije preuzeo da komanduje snagama koje su bile na terenu.

Zatim, komandant taktičkog tima pripadnika granične policije, čekao je da stignu panciri, a tražio je i ključ od učionice u kojoj je bio ubica, za koji se ispostavilo da nije ni potreban.

Policajac iz Uvaldea je posvjedočio da je znao da su djeca iz učionice gdje je bio ubica zvala policiju, ali da je on mislio da su u tu učionicu već ušli policajci - iako niko nije pokušao da uđe.

Utvrđeno je i da vršilac dužnosti šefa policije u tom periodu. Marijano Pargas, nije radio svoj posao, i odmah je suspendovan. Gradonačelnik Uvaldea rekao je da je u toku istraga šta je Pargas trebalo da radi tokom pucnjave.

"Oni su sprdnja. Ne zaslužuju da nose bedž, nijedan od njih", rekao je Vinsent Salazar, otac ubijene Lejle.

Izvještaj ukazuje da je na licu mjesta bilo 376 policajaca, a većina njih su pripadnici državne i federalne policije. Prisutno je bilo je 150 agenata granične policije.

"Nismo utvrdili da je neko ima lošu namjeru ili motiv. Ali, utvrdili smo sistemske propuste i flagrantno loše donošenje odluka", piše u dokumentu.

Skupštinski odbor konstatuje da ne treba on da odlučuje o odgovornosti policajaca, već drugi nadležni organi.

Zvaničnici iz Odjeljenja za javnu bezbjednost Teksasa i granične policije nisu odgovorili na upit za komentar.

Ovaj izvještaj je rezultat jedne od nekoliko istraga koje se vode o postupanju policije u školi, a jednu vodi i Sekretarijat za pravosuđe.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG