Linkovi

Da li Johnsonova ostavka ugrožava britansku vojnu pomoć Ukrajini?


ARHIVA - Susret britanskog premijera Borisa Džonsona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, 17. jun 2022 godine (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)
ARHIVA - Susret britanskog premijera Borisa Džonsona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, 17. jun 2022 godine (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Britanija je medju najvećim donatorima vojne pomoći Ukrajini, a premijer Boris Johnson je bio među prvim zapadnim liderima koji su posjetili Kijev poslije ruske invazije.

Džonson je početkom aprila, sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prošetao ulicama Kijeva, samo nekoliko dana posijle povlačenja ruskih trupa iz prestonice.

Dvojica lidera postali su i prijatelji. Međutim, Džonson je u četvrtak najavio da podnosi ostavku.

Dozvolite sada da kažem narodu Ukrajine da znam da će Britanija nastaviti da podržava vašu borbu za slobodu koliko god bude potrebno”, poručio je Džonson.

Zelenski je odgovorio ocjenom da su "rukovodstvo i harizma lidera uvek bili od posebnog značaja".

"Posebno tokom ovakvih vremena - rata koji je Rusija povela u Evropi, što znači napad na cijelu Evropu preko naše zemlje. Ne iznenađuje što je Ukrajina posebno zahvalna Borisu”, naglasio je ukrajinski lider.

Mnogi Ukrajinci su izrazili žaljenje zbog Džonsonove ostavke.

“Britanija će ponuditi dalju podršku. Ali to neće biti isto kao što je bilo sa Borisom Džonsonom. Možemo da kažemo da je on prijatelj naše zemlje”, rekao je stanovnik Kijeva Dmitro Usikov.

Britanija poslije Sjedinjenih Država šalje najveću vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovske rakete, artiljeriju i u skorije vrijeme savremene sisteme za višestruko lansiranje raketa ili MLRS. Stotine ukrajinskih vojnika su obučavane u Britaniji.

Džonson je Kijevu obećao ukupno 2,8 milijardi dolara vojne pomoći – pored 1,8 milijardi humanitarne i ekonomske pomoći. Međutim, postavlja se pitanje da li će njegova ostavka značiti promjenu u obimu britanske pomoći Ukrajini. To je malo vjerovatno, smatra analitičar Džon Kempfner.

“Ne samo što je to bilo uspješno, već i zato što je popularno u britanskoj javnosti”, ocjenjuje Kempfner.

Britanski ministar odbrane Ben Volas naglasio je da obje stranke podržavaju vojnu pomoć Ukrajini.

“Britanija ih u potpunosti podržava. Pomoć Ukrajini ne pruža samo jedna osoba, ne ja, ne premijer, to je nastojanje cijele zemlje”, rekao je Volas.

Džonson je poslije ostavke razgovarao sa pojedinim stranim liderima. Među prvima je bio Zelenski kojem je prenio britansku podršku. Na kraju razgovora sa ukrajinskim predsjednik poručio je: ”Vi ste heroj, svi vas vole.”

XS
SM
MD
LG